Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 januari 2007

Ny lagringsplats upptäckt i vita blodkroppar

Den vita blodkroppen neutrofilen producerar ett protein som kan fungera som antibakteriellt medel. Proteinet förvaras i en nyupptäckt lagringsplats i den vita blodkroppen. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Kroppens immunförsvar aktiveras när sjukdomsframkallande bakterier och mikroorganismer invaderar människokroppen. Immunreaktionen involverar en rad olika celler och molekyler i blodet. Först på plats för att bekämpa inkräktaren är neutrofilen, en vit blodkropp som är specialiserad på att äta upp främmande organismer. Neutrofilen oskadliggör inkräktaren genom att innesluta den i en membranblåsa. Där bryts bytet sedan ned av olika giftiga substanser.

För att dirigera neutrofilen och de toxiska substanserna till rätt plats vid rätt tillfälle är cellen utrustad med små lagringsblåsor som kan tömmas vid olika tidpunkter under cellens aktivering.
– Om dessa organeller inte töms på ett reglerat sätt kan den egna vävnaden ta skada. Det kan ibland ses i samband med kraftiga infektioner eller kroniska inflammationssjukdomar. Det är därför viktigt att förstå hur denna aktiveringsprocess går till, säger inflammationsforskaren Sara Pellmé.

När neutrofilen exponeras för vissa bakterier börjar den bilda ett särskilt protein som kallas IL-8. Avhandlingen visar att proteinet sedan förvaras inuti cellen, i en organelltyp som nu för första gången beskrivs.
– Vi tror att denna organell töms i membranblåsan och att proteinet där kan verka antibakteriellt på bytet. Upptäckten är inte bara av betydelse för förståelse för inflammationsförloppet, utan innebär också nya möjligheter att styra graden av inflammatoriskt svar, säger Sara Pellmé.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för medicin, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning
Avhandlingens titel: Storage organelles that are distinct from classical granules in human neutrophils

Avhandlingen försvaras fredagen den 26 januari, klockan 09.00, Guldhedsgatan 10A, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Sara Pellmé, biomedicinare, telefon: 031-342 49 27, 073-151 00 36, e-post: sara.pellme@rheuma.gu.se

Handledare:
Professor Anna Karlsson, telefon: 070- 818 76 34, e-post: anna.karlsson@rheuma.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera