Xylitol minskar risk för hål
Sockerersättningsmedlet xylitol påverkar bakteriesammansättningen i munhålan redan i låga doser. Däremot krävs ett relativt högt intag för att motverka syrabildning mellan tänderna, konstaterar Pernilla Lif Holgerson i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet den 23 februari.
Xylitol är en sockeralkohol som framställs genom reduktion av sockerarten xylos, träsocker. Xylitol finns naturligt i frukter och bär, t.ex. päron och jordgubbar. Den används i sockerfria sötsaker, framför allt tuggummi och tabletter. I avhandlingen studeras vilka effekter medlet har på ekologin i munhålan och dess kariesförebyggande roll. I en serie studier på barn och ungdomar undersöktes prover från saliv och plack (tandbeläggningar). Bl.a. konstaterades att ett dagligt intag av 3,4 g xylitol räckte för att ändra salivens bakteriesammansättning men det gav inte en lägre produktion av mjölksyra i tandbeläggningarna. I ett annat arbete visades att ett högre engångsintag av xylitol under begränsad tid minskar surhetsgraden i tandbeläggningar mellan tänderna.
I en fältstudie med 128 barn i åldern 7-12 år fick barnen fick tugga tuggummi tre gånger om dagen med den totala dagsdosen 6,0 g xylitol. Mängden plack och produktionen av mjölksyra minskade kraftigt under försöksperioden. Efter fyra veckor var andelen kariesbakterier nere på en tredjedel, men sex månader efteråt var värdena tillbaka i utgångsläget. Trots den relativt höga dos xylitol som användes rapporterades inga negativa effekter i form av magproblem.
Produkter med xylitol som enda sötningsmedel är inte vanliga på den svenska marknaden idag. I de vanligaste sockerfria produkterna utgör xylitol ca en tredjedel av de tillsatta sötningsmedlen.
Resultaten av studierna kan dock motivera följande rekommendationer:
Dagligt intag av xylitol kan rekommenderas som tillägg till patienter med hög kariesrisk.
Xylitolprodukter som aktivt stimulerar salivsekretionen bör vara förstahandsval, t.ex. tuggummin.
Ca 6 g xylitol per dag behövs för att motverka syraproduktionen och därmed minska kariesrisken
Det dagliga intaget bör vara uppdelat på minst tre tillfällen
Produkterna bör innehålla så mycket xylitol som möjligt och inte vara uppblandade med andra sötningsmedel.
Pernilla Lif Holgerson är tandläkare och doktorand vid Inst. för odontologi, avdelningen för pedodonti, Tel: 090-785 62 48, 070-224 34 61, e-post: pernilla.lif@odont.umu.se
Avhandlingen läggs fram fredagen den 23 februari vid Inst. för odontologi, Umeå universitet, och har titeln Xylitol and its effect on oral ecology – clinical studies in children and adolescents. Svensk titel: Effekter av xylitol på den orala ekologin – kliniska studier på barn och ungdom.
Disputationen äger rum kl 09.00 i Sal B, 9 tr., Tandläkarhögskolan.
Fakultetsopponent är docent Eva Söderling, Institute of Dentistry, Åbo universitet, Åbo, Finland.