Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 mars 2007

Viktigt steg mot bättre bromsmediciner mot HIVAids

En ny metod för analys av proteiner hos retrovirus öppnar möjlighet för utveckling av förbättrade typer av bromsmediciner mot HIV/Aids. Studien som publiceras i marsnumret av den ansedda vetenskapliga tidskriften PLoS Computational Biology visar hur man på ett mycket exakt sätt kan analysera hur målproteiner för läkemedel interagererar med andra molekyler.

Med den nya metoden, som har utvecklats av professor Jarl Wikberg och medarbetare vid Uppsala universitet, kunde ”kartor” för 61 målproteiner från nio olika retrovirus byggas, som på ett detaljerat sätt visar hur målproteinerna interagerar med omgivande molekyler.

Det stora problemet vid HIV är att viruset väldigt lätt muterar. Därigenom förändras viruset och nya stammar uppkommer, som ”flyr” både immunförsvar och bromsmediciner. Viruset blir resistent, och behandlingen förlorar effekt.

– Detta är ett stort problem. Resistens uppträder så småningom hos patienten oavsett vilka kombinationer av de nuvarande bromsmedicinerna man ger. Till slut finns inga alternativ kvar för att behandla patienten, säger Jarl Wikberg.

Den nya metoden, som kallas proteokemometri, gör det möjligt att förutsäga hur läkemedelskandidater förmår bromsa en lång rad olika HIV-stammar. Man kan då på ett relativt enkelt sätt designa läkemedel som samtidigt bromsar många olika resistenta HIV-stammar.

– Vi förutspår vi att viruset kommer att ha betydligt svårare att fly en bromsmedicin som designats med hjälp av proteokemometri än de nuvarande bromsmedicinerna, säger Jarl Wikberg.

– Läkemedelsindustrin har redan visat stort intresse för metoden och vi har stora förhoppningar att den inom en relativt snar framtid kommer att resultera i förbättrade bromsmediciner för behandling av HIV/Aids.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta professor Jarl Wikberg vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, tel: 018-471 42 38, mobil: 070-344 95 49, e-post: Jarl.Wikberg@farmbio.uu.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera