Första studierna om kondylom hos svenska kvinnor
RFSU och Karolinska Institutet inbjuder till seminarium den 14 september 2007
För första gången finns nu resultat från två studier som visar omfattningen av kondylom i Sverige. Det är dels en stor nordisk studie som omfattat nästan 70 000 kvinnor i Sverige, Danmark, Island och Norge. Dels har ett pilotprojekt med kontinuerlig rapportering av kondylom startats i Skåne.
Kondylom är en smittsam könssjukdom som uppskattas vara lika vanligt som klamydia. Till skillnad från klamydia kan sjukdomen inte behandlas med antibiotika, eftersom den orsakas av ett virus. Kondylom omfattas inte heller av smittskyddslagen.
Media inbjuds här med till ett seminarium om resultat från de både studierna, samt en analys av vad ett program för vaccinering mot sjukdomen skulle betyda för den enskilde och samhället. Seminariet arrangeras av RFSU, forskare vid Karolinska Institutet och Universitetssjukhus MAS, Malmö.
Tid: 14 september klockan 10.00-12.00
Plats: Karolinska Institutet, Nobels väg 5, Solna, seminarierum Cyber
Program:
Inledning om humant papillomvirus, HPV, professor Joakim Dillner, WHO:s Globala Referenslaboratorium för HPV-diagnostik, Universitetssjukhuset MAS, Malmö.
Presentation av den första nationella studien i ett nordiskt samarbete – Så vanligt är kondylom i Sverige och i norden – som inom kort publiceras i tidskriften Journal of Infectious Diseases, professor Pär Sparén, Karolinska Institutet.
Vaccinprövningarnas effekt mot kondylom samt om det pilotprojektet med rapportering av kondylom som drivs i Skåne, professor Joakim Dillner.
Patientperspektivet – vad är konsekvenserna av att få kondylom? Goda skäl för att erbjuda vaccin. Seniorrådgivare och barnmorska Christina Rogala vid Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.
Anmälan: info@rmpmedia.se
Kontaktinformation
För frågor om seminariet: Lena Bergling, mobil 0702-345 158 eller Annika Eliasson, mobil 0705-35 43 35, RMP
Frågor av vetenskaplig karaktär: Professor Pär Sparén, Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, tel 08-52486102, mobil 070-7584674, e-post par.sparen@ki.se