Fiskar vill också ha det rent hemma
Om sjöhästarnas närmsta släkting, kantnålarna, själva får välja så ska hemmet vara mer rent än täckt av slemmiga alger. Det visar ny forskning vid Uppsala universitet.
Slemmiga alger som täcker havets botten blir en allt vanligare syn i våra hav. Dessa snabbväxande fintrådiga alger växer på allt på botten, såväl vegetation som sand och stenar, och bildar till sist ett slemmigt täcke. Detta är inte bara till förtret för badgäster utan även för de fiskar som lever där. Detta visar en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Fish Biology.
Studien gjordes på den speciella grupp fiskar som kallas kantnålar, släktingar till sjöhästen. Dessa fiskar är ytterst väl anpassade att leva i ålgräs, en vanlig växt i våra svenska hav. Kantnålarna gömmer sig bland ålgräset och härmar det till form, färg och rörelse. De är mycket väl kamouflerade och svåra att få syn på trots att de är ganska vanliga både på västkusten och i Östersjön. En annan specialisering hos kantnålarna är att det är hanen som är gravid. Honan överför äggen till hanen som sedan är gravid i cirka en månad, under graviditeten överför han näring och syre till embryona i äggen via sin ”faderkaka”.
Snabbväxande fintrådiga alger växer gärna på ålgräs. I experimentet fick gravida hanar välja att antingen vistas i rent ålgräs utan påväxt, eller i ålgräs som var övertäckt av de fintrådiga algerna. Resultatet visar tydligt att fiskarna föredrog att vistas i det rena ålgräset. Även individer som ännu inte var könsmogna testades och dessa föredrog också ålgräs utan algpåväxt.
Just nu pågår forskningen för fullt vid forskningsstationen i Ar på Gotland. Forskarna fortsätter att undersöka konsekvenserna av ökad algpåväxt och algblomning, men även övriga förändringar i havet, så som pH, temperatur och syrenivåer, testas.
– Positivt för fiskarnas del är att de ser och känner igen den smutsiga miljön, och väljer att istället vistas i den rena miljön. Så länge all botten i haven inte är övervuxen av fintrådiga alger kan fiskarna alltså välja att bo i ett rent och fint område, säger Josefin Sundin, doktorand vid Uppsala universitet.
För mer information, kontakta Josefin Sundin: tel: 0730-302270, 0498 – 22 46 30 e-post: Josefin.sundin@ebc.uu.se
Läs artikeln i Journal of Fish Biology.
Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten. www.uu.se