Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 juni 2012

SLU och Medivir samarbetar kring medel mot antibiotikaresistenta bakterier

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala och Medivir AB, ett forskningsbaserat läkemedelsbolag med fokus på infektionssjukdomar, inleder ett samarbete för att identifiera och utveckla nya läkemedelssubstanser mot antibiotikaresistenta bakterier.

SLU-forskarna – från de tre institutionerna för Skoglig mykologi och patologi, Mikrobiologi och Kemi – har lång erfarenhet av att isolera nya mikroorganismer och deras metaboliter (intermediärer och produkter av ämnesomsättning) med vilka mikroorganismer konkurrerar med varandra i naturen. Dessa lågmolekylära kemiska föreningar, potentiellt med helt nya verkningsmekanismer, kan utgöra startpunkten för utvecklingen av nya antibiotika för behandling av svåra bakterieinfektioner.

Medivir kommer att vidareutveckla de substanser som SLU kommer att ta fram i detta tidiga screeningsamarbete. Medivir kommer att betala forskningsersättning till SLU under tiden för screeningsamarbetet och en mindre andel av framtida intäkter vid eventuell kommersialisering av upptäckta substanser. Projektet som är treårigt förväntas både leda till upptäckter av okända substanser och helt nya sätt att odla och isolera mikroorganismer från olika miljöer.

– Den kraftigt ökade antibiotikaresistensen är en av vår tids globala ödesfrågor för både human- och veterinärmedicinen och behovet av nya antibiotika är enormt, säger Johan Schnürer, vicerektor vid SLU.  Samarbetet med Medivir bygger på tidigare gemensamma projekt och har sin bas i SLU:s internationellt erkända forskning om mikrobiella interaktioner, metaboliter och naturproduktkemi.
– Det är mycket tillfredställande att det framstående svenska läkemedelsföretaget Medivir nu valt att samarbeta med SLU, avslutar Johan Schnürer.

INFORMATION OCH KONTAKT
Professor Johan Schnürer, vicerektor SLU; johan.schnurer@slu.se, tel 0708-15 19 78

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera