Fotbollsspelare skadar sig oftare när laget leder
Fotbollsspelare har större risk att skada sig fem minuter efter att ett kort delats ut eller att något lag gjort mål. Dessutom ökar spelarnas skadefrekvens när det egna laget leder. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin som i samarbete med Fifa analyserat skadorna under de tre senaste VM-turneringarna.
Fotbollsspelare skadar sig inte när och hur som helst. Tvärtom följer skadefrekvensen ett tydligt mönster som styrs av hur olika matchhändelser påverkar spelarnas emotionella och fysiska tillstånd.
Det visar tre nya studier vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som genomförts med stöd av internationella fotbollsförbundet FIFA.
Studierna, som bygger på skadestatistik från VM-turneringarna 2002, 2006 och 2010 och som publiceras i British Journal of Sports Medicine, visar att:
• Skadefrekvensen varierar beroende på om ett lag leder, håller på att förlora eller om det står oavgjort. Störst skaderisken har spelare i lag som leder.
–Delvis kan detta bero på att lag som håller på att förlora börjar spela mera aggressivt, säger Jaakko Ryynänen, doktorand vid Sahlgrenska akademin som medverkat i studien.
• Skaderisken varierar mellan olika positioner. Störst skadefrekvens har anfallare:
– En orsak kan vara att resultaten i en enskild match är mycket viktig i internationella turneringar. Detta kan accentuera anfallarnas roll och öka trycket på dem, säger Jaakko Ryynänen.
• Det finns ett direkt samband mellan antal frisparkar och antal skador per match. En match med fler frisparkar har högre skadefrekvens.
• Skadefrekvensen är förhöjd inom en femminutersperiod efter utdelning av gula och röda kort, skador och mål.
– En teori här är att spelarna förlorar koncentrationen efter betydelsefulla spelavbrott, vilket ökar skaderisken, säger Jaakko Ryynänen.
Ett överraskande fynd är att antalet skador per VM-match ökar om speluppehållet är längre mellan matcherna.
– Det låter motsägelsefullt att skaderisken ökar med längre återhämtningstid, men vår teori är att detta kan bero på att spelare mister fokus på matchspel då de har flera dagar ledigt. Kanske lag också spelar med högre intensitet när de fått vila flera dagar och har mera energi.
Enligt Jaakko Ryynänen är de aktuella studierna viktiga för att kunna arbeta skadeförebyggande.
– Vårt främsta syfte är att bidra med kunskap som kan förebygga skador. Att känna igen matchperioder då skadeincidensen är hög kan vara viktigt för preventiva åtgärder, till exempel att byta ut spelare som har risk för att slå upp en tidigare skada. Med tanke på att det finns över 260 miljoner fotbollsspelare runt om i världen skulle förebyggande åtgärder kunna hjälpa väldigt många.
Fortsatt forskning skulle också kunna leda till nya regler. Som ett exempel anger Jaakko Ryynänen införandet av temporära utvisningar av spelare för aggressivt beteende, som i ishockey.
– Det är något som de ledande organen för fotboll får överväga. Vi kommer från vårt håll att forska vidare för att hitta fler möjligheter till skadeprevention, och för att se om de slutsatser vi drar även gäller lägre nivåer av fotboll.
Länkar till artiklarna:
Foul play is associated with injury incidence: An epidemiological study of three FIFA World Cups (2002-2010) publiceras i British Journal of Sports Medicine den 15 oktober.
Increased risk of injury following red and yellow cards, injuries and goals in FIFA World Cups publiceras I British Journal of Sports Medicine den 15 oktober.
The effect of changes in the score on injury incidence during three FIFA World Cups publiceras i British Journal of Sports Medicine den 15 oktober.