Vad passar bättre på alla hjärtans dag än den sanna kärlekens kyss? En hel del om du frågar en stor del av världens kulturer – där några till och med anser att det är motbjudande att kyssas. Dessutom kan en kyss ha en mängd olika innebörder, varav den romantiska är en ganska ny företeelse.
Alla hjärtans dag – dagen då de flesta par och andra allmänt kyss- och hångelsugna troligtvis byter saliv med varandra lite oftare än vanligt. Åtminstone har det blivit så de senaste århundradena.
En stor studie av romantiska och sexuella kyssar vid Indiana University och Las Vegas University of Nevada, UNLV, visar nämligen att handlingen där man trycker sin läppar mot varandra är ett relativt sentida fenomen i människans historia.
– Det brukar påstås att den romantiska kyssen uppstod under medeltiden. Tidigare var kyssen främst en hälsningsritual. I Persien på 400-talet före vår tid hälsade man den som var av samma sociala ställning som man själv med en kyss på munnen. Var gästen av en något lägre status fick han nöja sig med en kyss på kinden, säger Henric Bagerius, docent i historia vid Örebro universitet.
Henric Bagerius forskning handlar främst om samspelet mellan politik och sexualitet från medeltid till nutid och han vet således både det ena och det andra om hur och varför man kysste varandra förr i tiden.
– Även de tidiga kristna hälsade varandra med en fredskyss som ett tecken på broderskap och samhörighet och i många ortodoxa kyrkor utväxlar man fortfarande fredskyssar på påskdagens morgon.
Från vänskapsbevis till privatsak
Trots att den officiella romantiska kyssen inte är äldre än drygt 700 år betyder det inte att den bara delades mellan vänner. Eftersom läpparna är en känslig och erogen kroppsdel var kyssen en väldigt intim handling som mycket väl kunde vara erotisk. Till exempel kan man läsa i 3500 år gamla indiska sanskrittexter om älskande som möts ”mun till mun” och om en man ”dricker frukten från en slavinnas läppar”. Det är dock först under medeltiden som kyssen fick en officiell romantisk innerbörd.
– Det har satts samman med framväxten av en hövisk kultur och en diktning om en sorts romantisk kärlek mellan aristokratiska män och kvinnor. Med tiden letade sig kyssen in i olika bröllopsceremonier, och blev sedan alltmer privat. Från att ha varit en gest som gjorde det möjligt att visa upp vänskap och trohet inför andra, har kyssen blivit alltmer förknippad med det personliga och privata, säger Henric Bagerius.
Numera förekommer kyssar sällan i ceremoniella sammanhang – broderskapskyssen mellan Leonid Brezjnev och Erich Honecker från 1979 undantaget. Dessutom är väldigt få romantiska kyssar accepterade i offentligheten. Ett talande exempel är det ramaskri som uppstod i brittiska tidningar när prins Philip i början av 2000-talet kysste sin fru, tillika drottning Elizabeth II, offentligt för första gången på drygt 50 år.
– Att man inte vill se vissa personer kyssa varandra handlar förmodligen mest om kulturella regler för acceptabelt beteende. Drottning Elisabeth ska vara höjd utöver det vanliga i egenskap av drottning, så man gillar inte när hon beter sig som vem som helst, säger Jessica Abbott, evolutionsbiolog vid Lunds universitet.
Kysskulturer i minoritet
Forskarna vid Indiana University och UNLV kom även fram till romantiska kyssar är långt i från en global sedvänja. Efter att ha undersökt 168 av världens kulturer visade det sig att kärlekens kyssar endast förekom i 46 procent av dem.
Allra vanligast att kyssas var det enligt studien i Mellanöstern där hundra procent av de undersökta kulturerna ägnade sig åt det. För Asiens kulturer var siffran 73 procent, Europas 70 procent och Nordamerikas 55 procent.
– Det uppskattas att den amerikanska genomsnittskvinnan har kysst 79 män innan hon gifter sig, att mer än 90 procent av alla amerikaner har kysst någon före sin fjortonårsdag och att amerikanska män som kysser sin hustru regelbundet lever i genomsnitt fem år längre än män som gör dem gör det sällan, säger Henric Bagerius.
De som inte har anammat kyssarna är kulturer i Centralamerika och på Nya Guinea och jägar- och samlarkulturer söder om Sahara och i Amazonas djungler.
– Några kulturer tycks helt sakna ord för att kyssas, vilket antyder att kyssen inte ses som ett viktigt uttryck för vare sig vänskap eller kärlek, säger Henric Bagerius.
Mehinakustammen i Brasilien ansåg till exempel kyssar vara både motbjudande och äckliga, vilket kanske inte är så konstigt egentligen då en kyss kan föra över 80 miljoner bakterier.
En mänsklig egenskap
Trots att den romantiska kyssen endast förekommer i 46 procent av världens kulturer betyder det dock inte att människorna där inte pussas.
– Så gott som alla kulturer pussar varandra, framförallt föräldrar och barn. Man tror att pussens ursprung är matning av barn från mun till mun, med mat som en vuxen har tuggat sönder. Det är förmodligen också därför så få djur pussar varandra och inga andra kysser varandra – beteendet kommer indirekt ifrån vård av spädbarn, och få djur har så hjälplösa ungar som människan, säger Jessica Abbott.
I djurvärlden är det betydligt vanligare att använda luktsinnet för att visa sina känslor, till exempel genom att nosa eller slicka på varandra. Djurens beteende ligger även till grund för en annan teori om kyssarnas uppkomst, nämligen att den tillåter oss att komma tillräckligt nära varandra för att uppfatta den andres feromoner. På så sätt fick vi veta om den andra parten var ett bra fortplantningsval. I vissa kulturer övergick sniffandet till läppkontakt, men funktionen är likväl densamma.
– Man kan tänka sig att det finns en viss evolutionär fördel när det gäller kemisk kommunikation. Många djur använder sig av kemisk kommunikation vid partnerval, så det är inte så långsökt att tro att detsamma gäller människor. När man utbyter saliv kan man nog få information om partnerns genetisk kvalité och allmän hälsotillstånd – fast det känner man förmodligen omedvetet som ”god” eller ”äcklig” smak, säger Jessica Abbott.
Text: Izabella Rosengren, på uppdrag av forskning.se
Studien:
Is the Romantic–Sexual Kiss a Near Human Universal?