I dag får fler patienter med tarmsjukdomen ulcerös kolit behålla tarmen och slipper operation. Samma studie av Carl Eriksson, doktorand vid Örebro universitet, visar också att det är 10 gånger fler som har sjukdomen i dag än på 60-talet.
Carl Eriksson har undersökt hur det har gått för människor som insjuknat i ulcerös kolit, en inflammatorisk tarmsjukdom, i Örebro mellan 1963 och 2010. Över 1 000 patienter ingår i studien.
Mer än var femte patient, som fick sin diagnos innan 1975, blev tvungna att genomgå operation. Det går att jämföra med 12 procent av patienterna som insjuknade mellan 1991 och 2005.
Bättre behandlingar
– Risken att behöva opereras är tydligt mindre nu. Jag vill tro att det har att göra med att behandlingarna blivit bättre, säger Carl Eriksson.
I dag får patienter kraftigare behandlingar som minskar inflammation och symptom. Samtidigt visar hans studie att det är betydligt fler som drabbas av sjukdomen i dag än på 60-talet.
Ulcerös kolit är den vanligaste inflammatoriska tarmsjukdomen och den drabbar i första hand tjocktarmen. Sjukdomen orsakas av att immunförsvaret reagerar mot normala tarmbakterier och slemhinnan i tarmen blir inflammerad, sårig och blöder. Det leder till besvär som blodig diarré och magont.
Besvären lindras med läkemedel men om det inte fungerar kan patienter behöva operera bort tjocktarm och ändtarm. Då får de oftast genomgå flera operationer och under en tid ha en stomi, en tarmöppning på magen.
– Antalet som har ulcerös kolit i dag är 10 gånger så många som på 60-talet. Varför det har ökat är en intressant fråga. En anledning kan vara att vi röker mindre.
Forskning har visat att rökning skyddar mot ulcerös kolit. En annan anledning kan vara att sjukvården blivit bättre på att identifiera patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar.
– Fler får en diagnos eftersom undersökningsmetoderna är bättre i dag. Men även om vi tar hänsyn till det så har det ändå skett en tydlig ökning, säger Carl Eriksson.
Vetenskaplig artikel: Changes in medical management and colectomy rates: a population-based cohort study on the epidemiology and natural history of ulcerative colitis in Örebro, Sweden, 1963-2010, i Alimentary Pharmacology and Therapeutics
Läs forskarnas uppföljande ledare i Alimentary Pharmacology and Therapeutics
För mer information:
Carl Eriksson: carl.eriksson@regionorebrolan.se, 070-26 69 208