Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Platschefernas ledarskap är av stor vikt för hur säkerheten hanteras på byggarbetsplatser. Både direkta och indirekta ledarskapsbeteenden påverkar kulturen och kan endera främja eller hämma säkerheten. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Det sker mer är 3500 allvarliga arbetsplatsolyckor inom bygg- och anläggningsindustrin i Europa varje år. I en studie baserad på intervjuer med 37 byggarbetsledare har forskare undersökt vilken betydelse ledarskapet har för säkerheten på byggarbetsplatser och vilka ledarskapsbeteenden som påverkar.

– Syftet med studien var att hitta vilka ledarbeteende som främjar säkerheten för att i nästa steg kunna utveckla ledarskapet hos byggplatschefer, säger Martin Grill, forskare i psykologi som genomfört studien tillsammans med Kent Nielsen från Regionhospitalet i Herning, Danmark.

Ledarskap som främjar säkerheten

Resultatet visade att platscheferna påverkar säkerheten både genom direkta och indirekta ledarskapsbeteenden. Direkta ledarbeteenden är sådana som chefen använder sig av när hen interagerar med andra, till exempel medarbetare och underentreprenörer. Indirekta ledarbeteenden är beteenden som chefen använder sig av för att organisera, koordinera och strukturera arbetet.

I studien framkom att indirekta ledarbeteenden som att samordna arbetet genom att etablera en frekvent mötesstruktur och att strukturera arbetet genom att upprätta och hålla sig till regler, riktlinjer och planer verkade gynnsamma för säkerheten. Likaså direkta ledarbeteenden som att proaktivt övervaka och korrigera säkerhetsrisker och att agera förebild för yrkesarbetare och underentreprenörer.

Brist på aktivt ledarskap

Ledarbeteenden hos platschefer som ledde till minskad arbetssäkerhet var brist på aktivt ledaransvar, otydlig kommunikation, och att inte göra riskanalyser.

– Säkerheten på byggarbetsplatser skulle kunna förbättras genom att byggplatschefer erbjuds ledarutvecklingsinsatser som fokuserar på att kommunicera tydliga förväntningar, att genomföra kollektiva riskanalyser, samt att proaktivt följa upp och ge feedback på säkerhetsbeteenden, säger Martin Grill.

Martin Grill har nu fått ytterligare forskningsanslag för att undersöka hur man kan utveckla säkerhetsledarskapet hos nyanställda platschefer i bygg- och anläggningsindustrin. Tillsammans med representanter från branschen ska han ta fram ett ledarskapsprogram för byggplatschefer i syfte att öka deras förutsättningar att leda en säker, hälsosam och produktiv arbetsmiljö både för sig själva och för yrkesarbetare och underentreprenörer på byggarbetsplatserna.

Har ditt företag 200 anställda eller mer och vill vara med i den nya studien är du välkommen att kontakta Martin Grill, martin.grill@gu.se

Kontakt:

Martin Grill, leg psykolog och doktor i medicinsk vetenskap, psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, martin.grill@gu.se

Studien:

Promoting and impeding safety – A qualitative study into direct and indirect safety leadership practices of constructions site managers, Safety Science, Vol. 114, 2019.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera