För att undvika coronaviruset gäller det att tvätta händerna ordentligt, hålla avstånd och hellre umgås utomhus än inomhus. Det är några råd från Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet.
Åsa Melhus forskar om bakterier och är inte expert på just virus, men hon har arbetat med vårdhygien i många år och vet hur man undviker smitta.
– Coronaviruset började ju spridas i Kina, ett av de mest tätbefolkade länderna i hela världen. Man måste komma ihåg att det är väldigt stor skillnad i smittrisk mellan Kina och Sverige på grund av just befolkningstätheten, säger Åsa Melhus.
Egentligen är coronaviruset inte så mycket annorlunda än influensan när det gäller smittvägar även om det verkar finnas en del supersmittare.
– Mer och mer tyder på att det är en dropp- och kontaktsmitta, så om du håller avstånd på 1,5 meter så förefaller smittrisken att vara liten. Är man utomhus så är det väldigt liten risk.
Inomhus är smittrisken större, till exempel när väldigt många människor samlas i en föreläsningssal.
– Där sitter man nära varandra och andas nästan samma luft för ventilationen är inte alltid så bra. Så det är väl den situationen som kan vara den värsta på universitetet.
Tvätta händerna med tvål
Som tur är går det att undervisa på distans via till exempel Skype, chatfora och filmade föreläsningar, så det finns gott om åtgärder att ta till vid universitetet ifall det skulle behövas.
Är det viktigt att tvätta händerna?
– Ja, viruset är väldigt känsligt för både tvål och sprit, och den informationen verkar många ha tagit till sig. Men då är det inte tvåsekunderstvättar utan man måste verkligen tvåla in sina händer. Egentligen ska man tvätta händerna i 20 sekunder om man verkligen vill bli ren.
För många brukar det gå mycket snabbare än så och kanske använder de inte så mycket tvål heller, utan bara spolar vatten över händerna.
– Tvålen är jätteviktig för viruspartiklarna är höljeförsedda och går sönder när man tvättar med tvål.
Hålla sig hemma
Ett annat viktigt råd är att, precis som vid vanliga förkylningar, hålla sig hemma när man inte mår bra för att undvika att smitta äldre och andra personer med större risk att drabbas av svårare infektioner.
– Det finns riskgrupper i alla åldrar, även om barn verkar klara sig bättre än de flesta. Därför är det viktigt att man håller sig hemma.
I dessa tider är det också bra att undvika att skaka hand, ge europeiska kindpussar eller en kram. Händerna är det bäst att hålla i styr, för de är bland de värsta smittspridarna.
– Nysningar och hostningar ska göras i armvecket. Händerna ska egentligen aldrig vara uppe i ansiktet om man kan undvika det när man är infekterad eller vill undvika infektion.
En del beteenden är dock helt överdrivna, menar Åsa Melhus, till exempel att använda munskydd eller vira en halsduk runt ansiktet.
– Det enda du gör med ett munskydd är att förhindra att droppar från dig sprids vid hosta eller när du pratar med någon. Munskydd blir dock relativt snabbt genomfuktade, och då har de ingen skyddseffekt längre. Du kommer att sprida lika mycket som om du inte bar munskyddet. Att gå omkring en hel dag med samma munskydd kostar därför bara pengar.
Brist på vårdpersonal
Som vårdhygieniker funderar hon mycket på hur sjukhusen ska klara att ta emot de svårt sjuka patienterna om smittspridningen ökar.
– Det handlar inte så mycket om brist på utrymme som brist på vårdpersonal. Om det blir för många patienter blir det svårt att klara av det. Vi har väldigt få intensivvårdsplatser och där måste man ha välutbildad personal för att klara av det.
Det är därför det är viktigt att bromsa smittspridningen så mycket som möjligt, även om epidemiologiska experter räknar med att 40-70 procent av befolkningen kommer att få viruset förr eller senare.
– De flesta som haft eller har viruset i Sverige mår i nuläget inte speciellt dåligt och behovet av intensivvård har därmed varit begränsat. Covid-19 är dock en ganska seg historia med relativt många sjukdagar. Många sängar kan därför tas upp av dessa patienter, men förhoppningsvis kan vi ta oss igenom det hela genom att flertalet patienter klarar att stanna hemma så att bara de allra sjukaste behöver komma in till sjukhus för vård, säger Åsa Melhus.
Text: Annica Hulth
Artikeln är tidigare publicerad på Uppsala universitets hemsida