gammaldags kyrktorn på landsbygden, i närbild
Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Religion har blivit viktigare för svenska radikalnationalister, som Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen, visar ny avhandling.

Ordet ”religion” förekommer betydligt oftare i Sverigedemokraternas egen tidskrift än i en databas bestående av all svenskspråkig text på internet. Ordet ”religion” har också blivit vanligare i Sverigedemokraternas texter överlag.

Det visar en avhandling från Uppsala universitet där religionshistorikern Tomas Poletti Lundström har analyserat hur bland andra Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen använder begreppet.

”Religion” istället för ”ras” och ”kultur”

– ”Religion” kan sägas ibland ha tagit den plats som orden ”ras” och ”kultur” ofta haft i dessa kretsar, säger Tomas Poletti Lundström.

I avhandlingen analyserar han de svenska radikalnationalisterna som en del av ett gemensamt politiskt landskap, även om det finns vissa skillnader.

Islamkritik och antijudiskt tänkande

Både Sverigedemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen har ett intresse för det som brukar kallas fornnordisk religion.

Sverigedemokraterna ser framför allt islam som ett betydande hot och kristendom som en religion som borde ha en särställning i Sverige.

Nordiska motståndsrörelsen, däremot, präglas helt av ett antijudiskt tänkande. Det gör bland annat att de är relativt ointresserade av islam.

Religion viktigt för ”Vi och de”

För de svenska radikalnationalisterna fungerar religionsbegreppet, enligt Tomas Poletti Lundström, som ett sätt att urskilja ett ”Vi” och ett ”De andra”.

Det finns bland annat, inom de här rörelserna, en tanke om ett slags kollektivt undermedvetet som har överfört uråldriga värden från både fornnordisk religion och kristendom till dagens svenskar.

Avhandling:

”Trons försvarare: Idéer om religion i svensk radikalnationalism 1988 – 2020”.

Kontakt:

Tomas Poletti Lundström
tomas.lundstrom@teol.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera