Ett foto av Saharas öken där två pilar pekar mot lämningar på marken som är rester av en gammal sjö.
Spår av tidigare sjö i Sahara. Bild: Umeå universitet
Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Analys av fossila alger ger bevis för att det funnits sjöar i Sahara under Afrikas ”gröna period” för 5 000 till 10 000 år sedan. Att förstå hur klimatet i öknen har förändrats historiskt kan ge en fingervisning om Saharas framtid.

Saharaöknen har inte alltid varit en öken. Istället bestod den tidigare i historien av både sjöar och växter.

– I den vetenskapliga artikeln visar vi hur det finns bevis för förekomsten av forntida sjöar daterade till mellan cirka 10 000 och 5 000 år sedan i norra Sahara i Algeriet, säger Christos Katrantsiotis, forskare vid Umeå universitet, och fortsätter:

– Vår metod bygger på analys av fossila alger som hittats i sanden och som deponerades i vattenmiljöer för miljoner år sedan när området var täckt av sjöar.

Grön period i Saharas historia

Christos Katrantsiotis säger vidare att det så kallade Green Sahara, eller Afrikas fuktperiod, är en våt period i norra Afrika som inträffade under jordens sista varma period (Holocen) som startade för cirka 11 000 år sedan, på grund av förändringar i jordens omloppsparametrar.

– Att förstå det förflutna klimatets föränderlighet kan alltså ge oss en inblick i hur Sahara kan förändras i framtiden, eftersom en återgång till förhållanden liknande den tidigare varma perioden är möjlig, på grund av den antropogena (mänskliga aktiviteter) uppvärmningen.

Finns det något som förvånat dig i den här studien?

– Att den här studien bevisar att det funnits antika sjöar, djupt inne i Saharaöknen, långt borta från Medelhavskusten, i ett område som idag är helt torrt. Men att det förr i tiden var en helt annan miljö, med sjöar och träd.

Tidigare studier, säger Christos Katrantsiotis, har visat att orsaken till denna blöta period i Sahara främst var expansionen av sommarens monsunregn från de tropiska regionerna som svar på en orbital forcering*.

*Orbital forcering är effekten på klimatet orsakad av långsamma förändringar i lutningen av jordens axel och omloppsbanans form, som förändrar mängden solljus som når jorden.

Källa: Wikipedia

– Här hävdar vi att orsaken till denna blöta fas i Algeriets Sahara, var intensifieringen av vinternederbörden i södra centrala Medelhavet och dess penetration söderut (till det antika Sahara) i samband med förändringar i oceaniska och atmosfäriska cirkulationer i Nordatlantiska områden.

Blir det någon fortsättning av den här forskningen?

– I framtida studier kommer vi att försöka öka dateringsnoggrannheten för att mer exakt definiera början och slutet av denna våta period i Sahara. Dessutom kommer fler prover att analyseras från nya platser för en bättre förståelse av de regionala klimatförhållandena och mekanismerna bakom de observerade klimatförändringarna.

Vetenskaplig artikel:

Early to Middle Holocene hydroclimate changes in the Guern El Louläilet depressions, Algerian Sahara.

Kontakt:

Christos Katrantsiotis, Umeå universitet, christos.katrantsiotis@umu.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera