Forskare sitter på jobbet, med munskydd och vita skyddskläder, och tittar på provrör med blod i.
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Fler kan få covid-19 i vinter. Orsak: En ny omikronvariant som inte påverkas så mycket av antikroppar.

Antikroppar i blodet biter relativt dåligt på coronavirusvarianten BA.2.75.2, som är en ny undervariant av omikron. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.

En sjättedel så effektiva

Jämfört med den omikronvariant som dominerar nu tycks antikropparna bara vara en sjättedel så effektiva vad gäller undervarianten.

Det framgår av en studie gjord på 75 slumpvis utvalda blodgivare i Stockholm.

Undervarianten är också motståndskraftig mot flera antivirala läkemedel som används för att behandla personer med hög risk för allvarlig covid-19.

Fler kan insjukna i vinter

BA.2.75.2 är en muterad version av en annan omikronvariant. Sedan den upptäcktes tidigare i höstas har den spridit sig till flera länder men representerar än så länge fortfarande en minoritet av registrerade fall.

– Vi vet nu att detta bara är en flera nya varianter med liknande mutationer som sannolikt kommer att dominera inom en snar framtid. Det innebär att vi kan förvänta oss att antalet infektioner kommer att öka i vinter, säger Ben Murrell vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på Karolinska Institutet.

Oklart hur mycket vaccinen hjälper

Om det i så fall leder till fler sjukhusinläggningar är än så länge oklart. De vaccin som finns nu har generellt haft en skyddande effekt mot svår sjukdom vid omikroninfektion. Men det saknas fortfarande data på hur bra de uppdaterade covidvaccinen skyddar mot de allra senaste varianterna.

– Vi förväntar oss att de kommer att hjälpa till, men vi vet inte med hur mycket, säger Ben Murrell.

Vetenskaplig artikel:

Omicron sublineage BA.2.75.2 exhibits extensive escape from neutralising antibodies (Daniel J. Sheward, Changil Kim, Julian Fischbach, Kenta Sato, Sandra Muschiol, Roy A. Ehling, Niklas K. Björkström, Gunilla B. Karlsson Hedestam, Sai T. Reddy, Jan Albert, Thomas P. Peacock och Ben Murrell), The Lancet Infectious Diseases.

Kontakt:

Ben Murrell, biträdande lektor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Karolinska Institutet
benjamin.murrell@ki.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera