Dubbelbeckasin flyger över berg
Bild: Åke Lindström
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Fåglar med lång resväg skiftar höjd under dygnet, men varför? Enligt forskare kan det röra sig om en omvänd Ikaroseffekt. Fåglarna stiger till extrema höjder dagtid för att undvika solens värme.

Tidigare studier har visat att dubbelbeckasiner och trastsångare – två långflyttande fåglar som övervintrar söder om Sahara – flyger upp till 4 000 meter högre på dagen än på natten när de genomför dygnslånga flyttflygningar.

För att förstå vad som ligger bakom detta beteende försåg ett forskarlag från Lunds universitet fåglar med dataloggar. De gav information om flyghöjd, position och temperatur.

I en studie lägger forskarna fram hypotesen att fåglarna flyger extremt högt dagtid för att reglera sin värmebalans.

– Vi har skäl att tro att fåglarna stiger så högt under dagen för att kyla ner sig, lite som en omvänd Ikaroseffekt, säger Sissel Sjöberg, biologiforskare vid Lunds universitet.

Omvänd Ikaroseffekt

Enligt legenden drabbades Ikaros av hybris och flög för nära solen så att värmen smälte vaxet som höll fast vingarna och han föll mot sin död. I verkligheten blir det väldigt mycket kallare desto högre upp fåglarna flyger.

Temperaturmätningar i fåglarnas fjäderdräkt tyder på att fåglarna helt enkelt skulle bli överhettade av solstrålning om de inte steg tusentals meter upp i troposfären under dygnets ljusa timmar.

Med hjälp av den nya tekniken ska forskarna fortsätta att studera vilka faktorer som begränsar hur högt, fort och långt fåglar klarar av att flytta.

– Vi behöver göra fler studier. Men det verkar som att fåglar i vissa fall faktiskt måste flyga så här högt för att ens klara av att flyga på dagen, säger Sissel Sjöberg.

Flyger på natten

Forskarna hoppas även kunna hitta svar på varför de allra flesta fåglar som normalt bara är dagaktiva i stort sett enbart genomför flyttflygningar på natten.

– Det är otroligt häftigt att fåglar som väger hälften av en golfboll kan flyga flera dygn i sträck – och att de gör det på extremt höga och kalla höjder. Jag är oerhört glad att få jobba med den här fantastiska tekniken. Den har gjort det möjligt för oss att inte bara se hur fåglar skiftar höjd men också kunna gå in och börja reda ut orsaken till det, säger Sissel Sjöberg.

Vetenskaplig studie:

Solar heating may explain extreme diel flight altitude changes in migrating birds, Current Biology.

Kontakt:

Sissel Sjöberg, forskare vid biologiska institutionen vid Lunds universitet, Sissel.Sjoberg@biol.lu.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera