Objekt med intensiv ljuskälla och som ger i från sig en spiral av gas.
Konstnärlig gestaltning av det flimrande svarta hålet AT2022tsd. Illustration: Robert Hurt, Caltech/IPAC
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Astronomer har upptäckt en avlägsen himlakropp som ger i från sig korta ljusglimtar. Det flimrande fenomenet kopplas till ett litet svart hål i en fjärran galax.

Supernovor, stjärnor som exploderar, har länge varit kända för sina plötsliga ljusuppvisningar på natthimlen. Ljusets styrka kan sedan avta inom några veckor.

I september förra året identifierade astronomer ett objekt med namnet AT2022tsd. Det visade sig vara något utöver det vanliga för en supernova.

– Detta objekt var från början ljusare och falnade snabbare än typiska supernovor. Det inte bara strålade i optiskt ljus utan var synligt även i radiovågor och röntgenstrålar, säger forskaren Anna Ho vid Cornell-universitet i USA.

Upptäckten gjordes med hjälp av avancerade teleskop vid Zwicky Transient Facility, ZTF, i Kalifornien.

Flimrande ljus

100 dagar efter upptäckten märkte forskarna att det avlägsna objektet, 4,4 miljarder ljusår bort, gav ifrån sig korta ljusglimtar. Under månader följde en serie av flimrande ljus. Varje utbrott varade bara några minuter och höll på i högst några timmar.

– Vi använde bland annat det nordiska teleskopet NOT på La Palma för att studera fenomenet. Det här är ett unikt fenomen som aldrig tidigare observerats, delvis kanske för att det inte aktivt har letats efter, säger astronomen Jesper Sollerman vid Stockholms universitet.

Forskarna argumenterar för att fenomenet kan kopplas till ett kompakt objekt, förmodligen ett litet svart hål, som sporadiskt matas med gas.

När astronomerna nu vet vad de ska leta efter uppstår möjligheter att upptäcka fler liknande objekt.

Vetenskaplig studie:

Minutes-duration optical Flares with Supernova luminosities, Nature.

Kontakt:

Jesper Sollerman, forskare vid institutionen för astronomi, Stockholms universitet,
jesper@astro.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera