Svart och vit fågel som liknar en pingvin
Garfågeln var norra halvklotets motsvarighet till pingvinen. Fågeln kunde inte flyga, men var en utmärkt simmare och skicklig fiskare. Illustration: Göteborgs universitet
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

På många av världens öar har fåglar försvunnit i snabb takt. Människan kan ha bidragit till att cirka 1 400 fågelarter nu är utdöda, enligt en studie.

Den moderna människans närvaro på jorden har lett till att många fågelarter på världens öar försvunnit. Men eftersom fåglars lätta ben snabbt bryts ner finns få fossil som kan avslöja omfattningen av utrotningen.

Forskare har tidigare bedömt att cirka 640 arter har utrotats, varav 90 procent på öar där människor bor. Klassiska exempel är dodon på Mauritius och den pingvinliknande garfågeln i Nordatlanten som utrotades på 1800-talet.

Men när forskare nu har använt sig av statistisk modellering höjs siffran. Nya beräkningar visar att cirka 1 400 fågelarter kan ha utrotats.

– Det är dubbelt så många arter jämfört med de som lämnat fossil efter sig som bevis på sin existens. Praktiskt taget alla dessa arter utplånades direkt eller indirekt på grund av mänsklig aktivitet, säger zoologiforskare Sören Faurby vid Göteborgs universitet.

Överexploatering och tamdjur

Forskarna bakom studien baserade sina nya uppskattningar på kända utrotningar i olika regioner och även jämfört med läget på Nya Zeeland. Landet är den enda platsen i världen där den förmänskliga fågelfaunan tros vara helt känd, med välbevarade rester av alla fåglar där.

–  Vår studie visar att människor snabbt har ödelagt fågelpopulationer genom förlust av livsmiljöer, överexploatering och introduktion av råttor och tamdjur som plundrade fåglarnas bon och konkurrerade med dem om maten, säger Rob Cooke, en av forskarna bakom studien.

Skadliga effekter på ekosystem

En utrotad fågel är inte bara en förlorad art. Det kan också få påverkan på ekosystemen, menar forskarna.

– Världen kan ha förlorat nyckelfunktioner för spridning av frön och pollinering. Detta ger utspridda, skadliga effekter på ekosystemen, så förutom fåglarna har vi antagligen förlorat många växter och djur som var beroende av dessa arter för att överleva, säger Sören Faurby.

Medeltiden hittills värst

Studien avslöjar att den största människodrivna händelsen för utrotning av ryggradsdjur skedde under 1300-talet. Då gick 570 fågelarter förlorade efter att människor för första gången anlände till östra Stilla havet, som till exempel Hawaii.

En liknande period av massutrotning skedde troligen på 800-talet före vår tideräkning i västra Stilla havet samt på Kanarieöarna som då befolkades.

Tidigare forskning tyder på att så många som 700 ytterligare fågelarter riskerar försvinna under de kommande hundra åren.

Vetenskaplig studie:

Undiscovered bird extinctions obscure the true magnitude of human-driven extinction waves, Nature Communications.

Kontakt:

Sören Faurby, Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, soren.faurby@bioenv.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera