Varrokvalster har haft stor påverkan på vilka virus som finns hos bin, visar en internationell studie. Resultaten är viktiga för att kunna övervaka honungsbins hälsa.
Varroakvalstret är en parasit som lever på honungsbin. Kvalstret är idag största hotet mot dessa bin eftersom det sprider sjukdomar.
Kvalstret lever på kroppsvävnad hos puppor och vuxna honungsbin. Det kommer ursprungligen från Asien, men har sedan 1950-talet spridits till hela världen. I Sverige upptäcktes kvalstret i slutet av 1980-talet.
– Varroa är ett stort problem för biodlingen på grund av de virus den sprider. Det mest kända är Deformed wing virus som ger deformerade vingar. Samhällen som inte behandlas mot varroa dör inom några år, säger Joachim de Miranda som är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.
I en internationell studie har forskare analyserat 14 virus i historiska prover från bin strax före och efter en expansion av varroa-viruset runt 2010. Proverna kommer från olika delar av världen, däribland Skandinavien.
Forskarna kan konstatera att varroakvalstret inneburit dramatiska förändringar i honungsbinas virom, det vill säga den samling virus som finns hos bina. Viruset som ger deformerade vingar är överlägset allra mest påverkat av kvalstret. Men flera andra virus kan också öka, eller minska, i förekomst och mängd när varroakvalster dyker upp.
Ett virus som har ökat i både förekomst och mängd är Black queen cell virus, BQCV, som kan döda drottningar på puppstadiet. Även Sacbrood virus, SBV, som drabbar larverna har ökat i förekomst. Däremot har Acute bee paralysis virus , ABPV, som leder till plötslig död hos vuxna bin, minskat.
Virus påverkar olika stadier
Att virus ökar eller minskar beror på att de till exempel drabbar olika stadier i binas liv. De har även olika virulens, som är ett mått på virusets förmåga att orsaka sjukdom och död hos bin.
En förklaring till att ABPV-viruset minskat är att det är alltför virulent när det överförs av varroa till puppor. Dessa puppor dör för tidigt för att hinna kläckas och blir då bortrensade från samhället, tillsammans med ABPV och kvalstret. Denna selektion mot kvalster som överför ABPV är orsaken till minskningen av detta virus i biodlingar genom åren.
Viktigt för fortsatta studier om bins hälsa
Resultaten är som en tidskapsel av hur läget såg ut för tio år sedan. Men studien, som visar vilka virus som ökar eller minskar, har betydelse för framtida forskningsinsatser och övervakning av binas hälsa.
– Forskningen har varit väldigt fokuserad på Deformed wing virus, kanske för mycket, medan andra virus har kommit i skymundan. Så kanske det viktigaste syftet med artikeln är att återställa balansen, så att andra virus också får den uppmärksamhet som de behöver, säger Joachim de Miranda.
Varroa och de virus de sprider är inte bara ett hot mot honungsbinas hälsa. Det finns risk för att ökade virusmängder spiller över till vilda bin och andra pollinerande insekter.
– Det är det mycket av den framtida forskningen kommer att handla om, säger Joachim de Miranda.
* Bild: Wasp32/Wikimedia commons. Licens: CC BY 4.0
Vetenskaplig studie:
Shift in virus composition in honeybees (Apis mellifera) following worldwide invasion by the parasitic mite and virus vector Varroa destructor, Royal Society Open Science.
Kontakt:
Joachim Rodrigues De Miranda, forskare vid institutionen för ekologi, Sveriges lantbruksuniversitet, joachim.de.miranda@slu.se