Brandhärjade och brutna trädstammar.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kriget i Ukraina har lett till stora skador i skogsområden. Enligt en ny studie finns en förhöjd risk för skogsbränder under flera decennier.

I samband med den ryska fullskaliga invasionen har stora områden i södra och östra Ukraina utsatts för massiv beskjutning och annan militär aktivitet.

I en ny studie har forskare bedömt skadorna på skogarna i tre av de mest krigspåverkade områdena. Det har gjorts med hjälp av satellitdata.

Bränder efter beskjutning

Skogarna har främst skadats av bränder som startat efter beskjutning. Det finns också andra skador på grenar och stammar.

– Omfattningen på miljöskadorna i ukrainskt territorium, orsakade av den ryska aggressionen, är enorm. Vår satellitdata visar omfattande skador men den fulla omfattning är för närvarande okänd eftersom vi inte kan djupstudera områdena på grund av det pågående kriget, säger forskaren Maksym Matsala vid SLU som deltagit i studien.

I området Cherson har cirka 7 000 hektar skog skadats. Det motsvarar 16 procent av skogsbestånden där. I Tjernobyls förbjudna zon har fem procent av skogarna skadats. Mellan städerna Charkiv och Luhansk berörs nio procent av skogstäcket.

Satellitbild över skogsskador i östra Ukraina. Bild: SLU

Förhöjd brandrisk under flera decennier

Forskarnas prognos är att brandrisken kommer att vara hög under kommande decennier. Många tallplantager kan inte röjas upp på grund av ammunition som inte har exploderat. Följden blir stora ansamlingar av ved som kan bli bränsle. Dessutom tillkommer snart nytt gräs som är mycket brandfarligt under torra perioder.

I det torra Cherson-området bedöms 89 procent av skogen ha en förhöjd brandrisk. I de andra studerade områdena är den förhöjda risken 70 procent.

– Lyckligtvis inträffade inga stora bränder under 2022 och 2023 i Ukraina. Före kriget har dock skogsbränder förkommit i landet vilket tyder på att ett extremt torrt och blåsigt väder, som gynnar megabränder, kommer att inträffa förr eller senare, säger Maksym Matsala.

Vetenskaplig studie:

War drives forest fire risks and highlights the need for more ecologically-sound forest management in post-war Ukraine, Nature.

Kontakt:

Maksym Matsala, skogsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, maksym.matsala@slu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera