Älg i granskog vintertid.
Älgar föredrar vanligtvis att äta tall, men stödutfodring tycks få dem att även uppskatta grankvistar. Bild: Inger Bjørndal Foss
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vissa markägare utfodrar älgar för att de ska klara vintern bättre, men stödmaten tycks påverka övrig diet. En studie vid SLU visar att älgar som äter sockerbetor och potatis även har mer gran på menyn.

– Det är överraskande. Älgar äter vanligtvis väldigt lite gran, vilket förmodligen hänger samman med granens försvarskemikalier, säger forskaren Annika Felton vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Hon har under många år studerat älgars val av föda och hur de anpassar kostens sammansättning efter rådande utbud. För att undersöka hur stödutfodring påverkar ätvanorna har prover från maginnehåll och avföring samlats in från nästan 250 älgar som skjutits under jakt i södra Sverige.

Sötsaker ökar suget efter kvistar

När dna från växter i proverna studerades framgick att älgar som hade ätit socker- och stärkelserika grödor, till exempel sockerbetor och potatis, även hade mer dna från gran i magen.

Enligt forskarna kan valet att äta mer gran bero på att älgar instinktivt samlar en fodermix som ger dem en näringsmässigt balanserad kost.

En annan förklaring är att älgens våmm – den första magen hos idisslare – kan vara särskilt känslig på vintern när tillgången på olika växter är begränsad och våmmfloran då är specialiserad på vedartad kost. Om älgen äter sötsaker som betor kan floran i våmmen störas. Det kan ge en extra stark signal om att snabbt kompensera för den kolhydratrika kosten med kvistar.

Stödmat ändrar beteende

Älgen är känd för att äta tall, så varför blev det då grankvistar som fick balansera betorna? Forskarnas svar är att gran oftast finns nära till hands i de områden som studerats. Det finns även tall inom beteshöjd, men i mycket lägre tätheter än granarna.

– Våra fynd kastar nytt ljus över hur förändringar i livsmiljöer, som stödutfodring, kan förändra djurs beteende när de söker efter föda, säger Annika Felton.

Oklart om granarna skadas

Älgar bökar inte upp sockerbetor eller potatisar i fält, utan rotfrukterna kommer från högar som människor lagt ut i naturen för att stödutfodra vilt. En fråga forskarna ställer sig är därför om utfodring med rotfrukter kan leda till ökade skador på granarna.

Forskarna tror dock att älgarna sannolikt mest mumsar på granarnas sidoskott. Det är därför oklart vad en ökad betning betyder för trädens livskraft. I Sydsverige har dock granen redan en skadenivå från klövvilt som överstiger Skogsstyrelsens mål.

– En oklok typ av stödutfodring kan få konsekvenser som man kanske inte hade tänkt sig innan. Till exempel att älgarna måste kompensera med fler bett på produktionsträden, säger Annika Felton.

Vetenskaplig artikel:

Increased Intake of Tree Forage by Moose is Associated with Intake of Crops Rich in Nonstructural Carbohydrates, Ecology.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera