Sillar som dragits upp från havet.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En stor del av sillen som fångas med trålare stressas till döds. Det visar en studie som kan få betydelse för fiskeindustrin.

Djurskyddsexperter och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt djurvälfärden för sill som trålas på öppet hav i Nordsjön. Resultaten visar att hela 96 procent av sillarna var döda när de nådde fartygsdäcket.

Allvarlig stress under lång tid

Fiskarna hade förlorat nästan alla sina fjäll och visade tydliga tecken på stress. De hade förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol och även omfattande hemolys, som innebär att röda blodkroppar slagits sönder inuti fiskarna.

– När fiskar dör under fångsten utsätts de för onödigt lidande, vilket samtidigt försämrar köttets kvalitet på grund av stressrelaterade förändringar i deras kroppar, säger zoologen Albin Gräns vid Sveriges lantbruksuniversitet och fortsätter:

– Det finns fortfarande många oklarheter kring vad som händer med fiskarna i trålen under vattenytan. Men vi kan med säkerhet säga att sillen som vi undersökte dog först efter att ha utsatts för allvarlig stress under en lång period.

Trålare där nätet dras upp med en kran.
Skandinaviska fiskare fångar tillsammans flera miljarder fiskar varje år. Trålning innebär att ett stort nät dras efter ett fartyg. Bild: Danmarks pelagiske producentorganisation

Studien har gjorts i ett samarbete mellan industri, djurskyddsexperter och forskare. Resultaten tyder på att utmaningarna för fiskarnas välfärd delvis kan kopplas till tråltiden och mängden fisk.

Under två fisketurer varierade fångstmängden mellan 200 och 690 ton fisk per trålning. Det motsvarar mellan 1,5 och 5 miljoner fiskar. Fiskarna tillbringade mellan en och fem timmar i nätet.

Skonsammare fångst

Mer forskning behövs om de exakta mekanismernas bakom fiskarnas död, men studien kan få stor betydelse för fiskeindustrin och för att utveckla fångstmetoderna, menar forskarna.

– Jag hoppas att det här kan bana väg för utvecklingen av nya teknologier och metoder för att komma fram till skonsammare fångst- och avlivningsprocess. Om fler fiskar överlever till däcket, måste sedan fokus ligga på att också utveckla och implementera humana avlivningsmetoder ombord på fler fiskefartyg, säger Albin Gräns.

Studien är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Danmarks Pelagiska Producentorganisation, Dyrenes Beskyttelse, Teknologisk Institut och National Institute of Aquatic Resources.

Vetenskaplig studie:

Investigating the effects of pelagic trawling on the welfare of Atlantic herring, Nature Scientific Reports.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera