Sveriges flagga bredvid Natos.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Många var länge tveksamma till att Sverige borde gå med i försvarsalliansen Nato, men gjorde sedan en helomvändning. Forskare vid Umeå universitet har tagit reda på varför opinionen skiftade så snabbt.

Efter Rysslands invasion av Ukraina valde Sverige att överge alliansfriheten och ansöka om medlemskap i Nato. Beslutet ledde till en mycket snabb förändring i den allmänna opinionen.

Forskare vid Umeå universitet har nu undersökt vad som låg bakom det plötsliga skiftet.

Det gjordes genom att analysera förändringar i åsikter bland svenska universitetsstudenter, som fick svara på enkäter vid tre olika tidpunkter.

Många var länge emot

Undersökningen visar att den internationella krisen skapade en grundläggande osäkerhet, men trots detta förblev opinionen splittrad efter Rysslands invasion av Ukraina och fram till beslutet att ansöka om medlemskap i Nato.

Vid denna tidpunkt var cirka 40 procent av deltagarna i studien fortfarande emot ett medlemskap i Nato. Det var först efter att beslutet om medlemskap fattades som många ändrade sin ståndpunkt. 32 procent bytte då helt åsikt.

Politikernas budskap påverkade

Studien visar att det främst var politikernas agerande och kommunikationsstrategier som formade den allmänna opinionen. Det var alltså de politiska ledarnas tydliga budskap, snarare än själva händelsen i kris, som hade den största påverkan på åsiktsförändringarna, konstaterar forskarna.

Två faktorer formade opinionen

  • 1

    Effekt av krisen

    Historiskt sett tenderar befolkningen att sluta upp bakom sina ledare under internationella kriser, vilket kan leda till ett ökat stöd för politiska beslut.

  • 2

    Politikernas inflytande

    Studien visar att förändringen i opinionen skedde i linje med de politiska partier som studenterna redan sympatiserade med.

    Till exempel studenter som sympatiserade med Socialdemokraterna var mer benägna att ändra sin inställning till Nato eftersom partiet ändrade sin position i frågan. För studenter som gillade Vänsterpartiet, som aldrig ändrade sig om Nato, var det troligare att inställningen gick i motsatt riktning.

Vetenskaplig studie:

Rally around the flag? Explaining changes in Swedish public opinion toward NATO membership after Russia’s invasion of Ukraine, Acta Sociologica.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera