Barn ritar en blomma på asfalt.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Barn mår bra av växelvis boende efter en separation, men vad händer om en av föräldrarna anses olämplig? Enligt en studie finns en risk att pappor diskrimineras i vårdnadstvister.

I en studie från Lunds universitet fick 29 familjerättssekreterare läsa en fiktiv berättelse om en vårdnadstvist mellan en svag och en väl fungerande förälder. När den svaga föräldern var en pappa rekommenderades växelvis boende för barnen i sju procent av fallen.

För kvinnor var det däremot lättare att få bo tillsammans med barnen. Även om mamman ansågs vara mindre lämplig föreslogs ett delat boende i 38 procent av fallen, visar studien.

Delat boende gynnar barnen

Tingsrätten fattar det formella beslutet om vårdnad, boende och umgänge, men följer ofta familjerättens rekommendationer.

– Studien är viktig. Den visar att även män kan diskrimineras. Men framför allt är det ju barnen som drabbas. Från andra studier vet vi att hela familjen, alltså både barnen och föräldrar, mår bäst vid delat boende. Det gäller för nästan alla mått av välbefinnande, både psykiska och fysiska, säger Sverker Sikström som är professor i psykologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Ofta fokus på kvinnor

Få internationella studier har tittat på diskriminering mot män i vårdnadstvister. Inte heller i Sverige har liknande studier gjorts tidigare. Det förvånar Sverker Sikström eftersom kontakten mellan barn och föräldrar anses vara mycket viktig.

–  Den största delen av forskning om könsdiskriminering görs av kvinnor och fokuseras på hur kvinnor diskrimineras, därför blir det speciellt viktigt att titta på det omvända förhållandet, säger han och fortsätter:

– Familjerättssekreterare, som till 86 procent består av kvinnor, har makten att göra riskbedömningar och rekommendationer i vårdnadstvister. Tingsrättens beslut brukar oftast grunda sig på deras rekommendationer.

Små förändringar över tid

Studien utgår från data som samlades in under 2012. Sedan dess kan förändringar ha skett.

–  Det är en tänkbar svaghet i vår studie. Dock vet vi från tidigare forskning om diskriminering att implicita stereotyper är mycket svåra att förändra över tid, säger Sverker Sikström.

Han lyfter även fram att data från Statistiska centralbyrån visar små förändringar i andelen ensamstående pappor. Under det senaste decenniet ses en ökning från 4.3 till 5.6 procent. Andelen ensamstående mammor har gått från 13.8 till 13.0 procent mellan 2013 och 2024.

Vetenskaplig studie:

Gender discrimination in Swedish family courts: A quantitative vignette study, Plos One.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera