Man och kvinnar joggar tillsammans.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Typ 2-diabetes och även förstadier till sjukdomen kopplas till ett snabbare åldrande av hjärnan, enligt en studie från Karolinska institutet. Men en hälsosam livsstil tycks kunna motverka åldrandet.

Det är känt sedan tidigare att typ 2-diabetes ökar risken att drabbas av demens, men det har varit oklart hur sjukdomen och dess förstadier påverkar hjärnans åldrande.

Nu visar ny forskning att både diabetes och så kallad prediabetes kan kopplas till ett snabbare åldrande av hjärnan.

Hjärnans ålder ökade

I en studie ingick drygt 31 000 personer som gjort en magnetkamera-undersökning av hjärnan. Forskarna använde sedan en metod som baseras på maskininlärning för att uppskatta hjärnans biologiska ålder i förhållande till deltagarnas kronologiska ålder.

Det visade sig att förstadier till diabetes kunde kopplas till en 0,5 år äldre hjärna. Vid diabetes var motsvarande siffra 2,3 år. Vid dåligt kontrollerad sjukdom såg hjärnan drygt fyra år äldre ut.

Hälsosam livsstil påverkar

Gapet mellan hjärnålder och kronologisk ålder ökade något över tid vid diabetes. Men här såg forskarna ett undantag. Sambandet var inte alls lika tydligt hos personer som är fysiskt aktiva, inte röker eller dricker mycket alkohol.

– Att ha en hjärna som ser äldre ut i förhållande till sin kronologiska ålder kan tyda på avvikelser från det normala åldrandet och utgöra en tidig varningssignal för demens. Det positiva är att det verkar som att personer med diabetes skulle kunna påverka sin hjärnhälsa genom att leva hälsosamt, säger Abigail Dove, som är doktorand på Aging Research Center vid Karolinska institutet.

Vill förebygga demens

Forskarna ska nu studera sambandet mellan diabetes och hjärnans åldrande över tid.

– Förekomsten av typ 2-diabetes är hög och fortsätter att öka i befolkningen. Vår förhoppning är att forskningen ska bidra till att förebygga kognitiv nedsättning och demens hos personer med diabetes och prediabetes, säger Abigail Dove.

Data om studiens deltagare, som var mellan 40 och 60 år gamla, har hämtats från UK Biobank.

Vetenskaplig studie:

Diabetes, prediabetes, and brain aging: the role of healthy lifestyle, Diabetes Care.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera