Armen på person som ligger i sjukhussäng, bredvid står bord med mat och dryck.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Upp till en tiondel av alla gamla personer i Sverige beräknas vara undernärda. Bland dem som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är uppemot hälften undernärda. Tillståndet går att vända, med ganska enkla medel. Men den kunskapen får inte tillräcklig uppmärksamhet och alltför många är undernärda i tysthet, menar forskare från Uppsala universitet och Göteborgs universitet.

Människor som lider av undernäring går ner i vikt, får brist på näringsämnen och blir svagare. De drabbade kan också bli extra känsliga för infektioner och få ett större vårdbehov som i sin tur kan ge långa vårdtider och högre dödlighet.

Vävnader bryts ned

Traditionellt har viktnedgång och undernäring uppfattats som ett naturligt uttryck för sjukdom eller åldrande och som något som inte kan åtgärdas. Nu är det känt att den vanligaste anledningen till undernäring är underliggande sjukdomar som gör att människor äter mindre och att kroppens organ och vävnader bryts ned.

Kunskaperna om undernäring och dess behandling har tagit stora steg framåt de senaste åren och numera finns en enighet om hur diagnosen ska ställas. Det handlar om en sammanvägning av viktnedgång, undervikt och för liten muskelmassa hos människor med dålig aptit, med eller utan underliggande sjukdomar.

Det går att göra något

Ingvar Bosaeus, universitetssjukhusöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, publicerade nyligen en sammanställning av det globala kunskapsläget gällande undernäring.

De konstaterar bland annat att nya studier entydigt visar att undernäring kan vändas. Sådant som näringsdrycker och rådgivning i samarbete med dietister kan bromsa viktnedgången och minska dödligheten.

– Det här är enkla åtgärder som åsidosätts varje dag. Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd, som spridd cancer. I till exempel Sverige har vi jobbat vi med detta i många år, men vi måste bli ännu bättre, säger Ingvar Bosaeus.

I sjukvården och äldreomsorgen finns generellt ett problem med underdiagnostisering och underbehandling, enligt forskarna. Det gäller inte bara i Sverige utan i hela världen.

För få får diagnosen

A och o är att i tid uppmärksamma när någon är i farozonen.

– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, att uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringstät mat och i tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker, säger Tommy Cederholm.

Kunskapsnivån behöver också höjas, menar han.

– Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor.

Vetenskaplig artikel:

Malnutrition in Adults, New England Journal of Medicine.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera