En sked med socker.
Bild: Alexander Grey/Unsplash
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Idag rekommenderas patienter med IBS kostbehandling enligt FODMAP. Men en ny studie visar att symtomen förbättras lika mycket av en diet där socker och stärkelse i maten skippas.

I en studie har forskare vid Lunds universitet undersökt hur socker och stärkelse påverkar mag- och tarmsjukdomen IBS, irritable bowel syndrome. Bakgrunden är att många patienter med IBS har en genetisk variation som hindrar att socker och stärkelse bryts ner i tarmen.

– Då ska vi ge de här personerna mindre socker och stärkelse, tänkte vi, säger Bodil Ohlsson som är professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

De vanligaste besvären vid IBS är återkommande smärta och uppspändhet i magen, men även diarré och förstoppning kan förekomma.

Mindre socker minskade symtom

Bodil Ohlsson har tidigare gjort en studie där personer med IBS fick äta mat med betydligt mindre socker och stärkelse, så kallad SSRD-diet, samt undvika processad mat som färdigrätter. Resultaten visade att detta minskade symtomen kraftigt.

Men forskarna ville även veta hur bra SSRD-dieten står sig gentemot de striktare råden som listas i FODMAP, se faktaruta nedan. Det är den kostbehandling som för närvarande rekommenderas för IBS-patienter.

En ny studie har därför jämfört de både dieternas effekt vid IBS. Över 150 patienter lottades till att antingen äta mat enligt FODMAP eller SSRD. De följdes sedan under fyra veckor.

Olika bönor.
Enligt FODMAP-dieten bör baljväxter som bönor undvikas.

Mer om FODMAP och SSRD

FODMAP: Dieten är sedan många år den etablerade behandlingen vid IBS. Det innebär en reglerad kost där listor på livsmedel noggrant ska följas. Maten har lågt innehåll av fermenterbara kolhydrater, sackarider. Fermenterbara kolhydrater leder till ökad vattenhalt i tunntarmen och produktion av gas i tjocktarmen, vilket ger utspänd buk och påverkar avföringen.

Fokus ligger även på att utesluta eller minska gluten, laktos, fruktos, fruktaner, till exempel vete och lök, samt galakto-oligosackarider som finns i baljväxter. Även så kallade polyoler som används som sockerfria sötningsmedel i godis, tuggummi och tabletter ska undvikas.

SSRD: Dieten fokuserar på minskning av sackaros, stärkelse och tillsatt socker. FODMAP är mindre strikt när det gäller detta. En annan skillnad mellan de två dieterna är att SSRD tillåter intag av fruktan, fruktos, laktos och sötningsmedel.

Källa: Bodil Ohlson/Lunds universitet

Dieterna har likvärdig effekt

Resultatet visar att symtomen förbättrades hos 75-80 procent av patienterna i båda grupperna – oavsett vilken diet de följde. Bland dem som drog ner på socker och stärkelse märktes dock en större viktnedgång. Här minskade även sötsuget, vilket Bodil Ohlson ser som positivt eftersom IBS-patienter i snitt väger mer än friska personer.

– Vi vill egentligen inte ens kalla SSRD för en diet. Det är så alla borde äta, inte bara de med IBS. Och till skillnad från Low FODMAP är SSRD lätt att förstå och lättare att följa. Du kan äta av allt när du är bjuden på middag, bara mindre av vissa saker. Om du vilar magen resten av veckan kan du synda lite en dag, säger Bodil Ohlsson.

Vetenskaplig studie:

A Starch- and Sucrose-Reduced Diet Has Similar Efficiency as Low FODMAP in IBS—A Randomized Non-Inferiority Study,
Nutrients
.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera