Det tycks finnas en koppling mellan akut njurskada och hjärnans hälsa. I en studie har forskare vid Karolinska institutet sett en ökad risk för demenssjukdomar.
Vid akut njurskada sker en plötslig försämring av njurfunktionen. Det är inte ovanligt hos äldre och förknippas med ökad sjuklighet och dödlighet.
Tidigare studier har visat att det kan finnas en koppling mellan akut njurskada, som tidigare kallades akut njursvikt, och skador på hjärnan. I en ny studie har forskare vid Karolinska institutet undersökt om det även finns en ökad risk för demenssjukdomar.
Njurskada kopplas till demens
Forskarna har analyserat data från mer än 300 000 personer över 65 års ålder. De följdes under tolv år.
Drygt en av fyra studiedeltagare drabbades av akut njurskada minst en gång under uppföljningsperioden. Studien visar att de hade 49 procent högre risk att utveckla någon form av demens, se faktaruta.
Risken var högre vid svår njurskada som krävde vård på sjukhus.
– Våra resultat tyder på att akut njurskada inte bara är en isolerad händelse som påverkar njurfunktionen utan kan ha bredare konsekvenser för bland annat hjärnhälsa, säger forskaren Hong Xu vid Karolinska institutet.
Kan leda till tidigare insatser
I nästa steg ska forskarna undersöka biologiska mekanismer som kan ligga bakom kopplingen mellan njurskada och demenssjukdomar. De kommer även att utvärdera om olika läkemedel, livsstilsförändringar och uppföljningar efter akut njurskada kan minska risken.
– Att identifiera akut njurskada som en riskfaktor för demens kan leda till tidigare insatser, förebyggande behandling och bättre omhändertagande av patienterna, säger professor Juan Jesus Carrero vid Karolinska Institutet.
Risk varierar för olika demenssjukdomar
16 procent av samtliga deltagare i den aktuella studien fick en demensdiagnos. Forskarna har gjort separata analyser av vilka demenstyper som kan kopplas till akut njursvikt.
De fann att riskökningen var störst, 88 procent, för Lewykroppsdemens eller demens orsakad av Parkinsons sjukdom.
Risken för vaskulär demens ökade med 47 procent.
Riskökningen för Alzheimers sjukdom var 31 procent.