Snöklädd bergstopp, fjällmiljö.
Kebnekaises sydtopp. Bild: Stockholms universitet.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Toppglaciären på Kebnekaises sydtopp, Sveriges före detta högsta punkt, fortsätter att krympa. Det visar mätningar från Stockholms universitet. Sydtoppen är drygt tre meter lägre än den var för ett år sedan.
– Årets avsmältning är den kraftigaste på tre decennier, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi.

Kebnekaises sydtopp täcks av en toppglaciär och varierar i höjd från år till år. Nordtoppen, däremot, är en isfri bergstopp som har en fast höjd.

I mitten av september 2024 gjorde personal vid Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala sin årliga mätning av Kebnekaises sydtopp.

Största minskningen på 30 år

Höjden uppmättes då till 2089,9 meter över havet. Det innebär en minskning med 3,3 meter jämfört med i september 2023.

– Årets avsmältning är den kraftigaste på tre decennier, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation.

Varm augusti

Samtidigt var augustimånaden också betydligt varmare än vanligt, enligt mätningar vid forskningsstationen.

– Det kan förklara varför avsmältningen på Sydtoppen i år är mer än dubbelt så stor som avsmältningen som observerats där det senaste decenniet. Då höll den sig oftast mellan en och två meter. Det förekom dessutom några få år med lite tillväxt, säger Nina Kirchner.

Mätningarna innebär också att Kebnekaises nordtopp för sjätte år i rad utgör Sveriges högsta punkt – den är nu 6,9 meter högre än Sydtoppen – efter att ha gått om Sydtoppen 2019.

Annan bergstopp kan bli tvåa

Sydtoppens höjd varierar mellan år men kan även variera mellan säsonger, beroende på hur mycket snö som har samlats på toppglaciären under vintern och hur stor avsmältningen har varit under sommaren.

– Än är Sydtoppen Sveriges näst högsta topp, men om avsmältningstrenden fortsätter kommer Sarektjåkko stortopp att bli nummer två inom kort tid, säger Johanna Dahlkvist, teknisk och fältoperativ chef vid Tarfala forskningsstation.

Lästips:

Mätserien för Kebnekaises sydtopp, påbörjad 1951, finns på Bolincentrets databas.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera