Bild från atmosfären, över moln.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Årsringar i träd har hjälpt forskare att rekonstruera jetströmmarnas variationer i Europa under 700 år. Kartläggningen visar att jetströmmar kan ha bidragit till att sjukdomar som pesten fick fäste under medeltiden. Men en tillbakablick kan också ge en hint om framtidens klimat.

Jetströmmar kan liknas vid kraftiga vindar som visar sig som band i den övre atmosfären. De färdas runt jordklotet, men positionen kan variera. Jetströmmarna skiftar som svar på förändringar i läge och intensitet hos hög- och lågtryckssystem. Ibland agerar de som en snabbt rinnande bäck och ibland som en långsamt slingrande flod.

Variationer kan ses över 700 år

Jetströmmen bestämmer till stor del vädret under sommaren i Europa.

– När jetströmmen är i en extrem nordlig position får vi svalare och blötare förhållanden över de brittiska öarna och varmare och torrare förhållanden över Medelhavet och Balkan. Detta är relaterat till de klimatförhållanden vi bevittnar just nu, som katastrofala översvämningar i Centraleuropa, säger Björn Gunnarson, forskare inom naturgeografi på Stockholms universitet.

Direkta mätningar av jetströmmen har bara funnits sedan slutet av 1940-talet. Forskare, bland annat från Stockholms universitet, har nu rekonstruerat variationer i jetströmmar tillbaka till år 1300. Detta har gjorts med hjälp av långa serier av årsringar från träd som fångar temperaturförändringar på olika håll i Europa.

Årsringar i träd.
Årsringar från träd kan avslöja historiska temperaturer. Bild: Stockholms universitet

Extrem position under pestens tid

Genom att samtidigt studera historiska data som kyrkoskatt, spannmålspriser, vinskördar och epidemier kunde forskarteamet jämföra dessa med rekonstruktionen av jetströmmen. Forskarna fann till exempel att när digerdöden slog till mot Europa 1346–1353 befann sig jetströmmen i en extrem nordlig position.

Studien visar att epidemier inträffade oftare på de brittiska öarna när jetströmmen befann sig längre norrut. Eftersom somrarna var blöta och kalla rådde ofta missväxt. Svåra levnadsförhållanden gjorde att sjukdomar lättare spreds bland både djur och människor.

– Det fanns många andra, mer välkända, klimatfaktorer än jetströmmen som också kraftigt påverkade skördarna och sjukdomsspridning. Men det är första gången som det har kunnat beläggas att jetströmmens position påverkade levnadsförhållanden i Europa redan under medeltiden, säger en av studiens medförfattare Fredrik Charpentier Ljungqvist, professor vid Historiska institutionen på Stockholms universitet.

Klimatmodeller kan bli säkrare

Resultaten kan bidra till att förbättra klimatmodeller för att förutsäga framtida klimat. Mycket forskning har på senare år fokuserat på hur jetströmmen påverkas av den globala uppvärmningen.

– Det är svårt att dra slutsatser om du bara har 60 års data, vilket är anledningen till att en rekonstruktion som går tillbaka 700 år är otroligt användbar, avslutar Björn Gunnarson.

Vetenskaplig stuide:

Jet stream controls on European climate and agriculture since 1300 ce, Nature.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera