En person med stor gravidmage sitter med upprullad tröja, blir undersökt med stetoskop på magen.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Övervikt bidrar väsentligt till komplikationer under graviditet och förlossning – det gäller för gravida i Sverige oavsett om de har fötts i landet eller inte. Det framgår av en studie från Linköpings universitet och Karolinska Institutet.

I studien har forskarna följt i princip alla födslar i Sverige under åren 2000 till 2020, se faktaruta nedan.

Utgångspunkten för studien är att det finns ojämlikheter i Sverige vad gäller hälsa i samband med graviditet. Kvinnor som har flyttat till Sverige från andra länder drabbas i större utsträckning av allvarliga komplikationer jämfört med dem som har fötts i landet.

Högre vikt kan påverka

Det är inte klarlagt varför det är så. Men många faktorer som påverkar hälsan bidrar troligen till ojämlikheten. En möjlig faktor är kroppsvikt, enligt forskarna. Det är vanligare bland utlandsfödda kvinnor från vissa regioner att de har undervikt, övervikt eller obesitas, alltså övervikt med ett bmi på 30 eller mer, när de blir gravida.

Kvinna i gräddvit jumper och med gravidmage ligger ner och håller sig om magen.

Komplikationer vid graviditet

Forskarna undersökte åtta komplikationer som kan uppstå i samband med och efter en graviditet:

  • Svår komplikation som hade kunnat vara dödlig, hos den gravida
  • Havandeskapsförgiftning, preeklampsi
  • Graviditetsdiabetes
  • Spädbarnsdödlighet under första levnadsåret
  • För tidig födsel (före graviditetsvecka 37) och extremt för tidig födsel (före graviditetsvecka 28)
  • Låg apgarpoäng (ett mått på det nyfödda barnets vitalitet)
  • Stort barn, i förhållande till graviditetslängden
  • Litet barn, i förhållande till graviditetslängden

Nästan två miljoner graviditeter ­ingick i studien. Genom att använda data från flera nationella register undersökte forskarna förhållandet mellan kvinnans bmi vid första mödravårdsbesöket, komplikationer och födelseregion i världen.

Källa: Linköpings universitet

Det är redan känt att övervikt och obesitas kan kopplas till många komplikationer vid graviditet och förlossning för kvinnor som är födda i Sverige, säger Pontus Henriksson, biträdande professor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet.

– Därför ville vi undersöka om ojämlikheterna när det gäller graviditetskomplikationer mellan kvinnor födda i olika länder till viss del kan förklaras av skillnader i kroppsvikt. Om man vet att det finns hälsoskillnader så vill man ju ta reda på vad de beror på, för att i nästa steg kunna göra något åt ojämlikheterna.

Graviditetsdiabetes kan förebyggas

Forskarna har beräknat hur stor andel av komplikationerna, exempelvis graviditetsdiabetes, som skulle kunna undvikas om alla kvinnor hade haft normalvikt när de blev gravida.

– Vi kom till exempel fram till att ungefär hälften av alla fall av graviditetsdiabetes potentiellt skulle kunna förebyggas. Detta gäller både för kvinnor som är födda i Sverige och utlandsfödda kvinnor, säger Maryam Shirvanifar, doktorand vid Linköpings universitet.

Forskarna menar att insatser för att främja en hälsosam vikt kan hjälpa alla kvinnor, oavsett födelseland.

Mycket spelar in

Studien målar samtidigt upp en komplex bild. Kroppsviktens roll skiljer sig mellan olika komplikationer. Hög kroppsvikt bidrar exempelvis mer vid graviditetsdiabetes än vid andra komplikationer. Forskarna konstaterar också att undervikt inte tycks bidra nämnvärt till de undersökta komplikationerna.

I analyserna har forskarna tagit hänsyn till faktorer som socioekonomiska data. Men det finns också möjliga orsaker till ojämlikhet som inte har kunnat undersökas i denna studie, som bemötande i vården, kommunikationsbarriärer, stress kopplat till migration och skillnader i hälsofrämjande beteende. Forskarna efterlyser fortsatt forskning som granskar fler faktorer som kan påverka hälsan vid graviditet i olika grupper av människor.

Vetenskaplig artikel:

Adverse pregnancy outcomes attributable to overweight and obesity across maternal birth regions: Swedish population-based cohort study, Lancet Public Health.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera