Barrskog, med en klick död skog i mitten, sett från ovan.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Många trädarter i Europa och Nordamerika söker sig nu till kallare och blötare trakter. Den förändrade utbredningen – som kopplas till den globala uppvärmningen – riskerar att skapa problem för återplantering och kolinlagring.

I en studie har forskare vid bland annat Lunds universitet undersökt hur mycket klimatförändringarna hunnit påverka trädens utbredning. Forskarna har tittat på hur antalet träd från olika arter har förändrats i Europa och Nordamerika.

De flesta trädarter påverkas

I forskarnas material ingår mer än två miljoner träd från 73 arter.

Resultatet visar att två tredjedelar av de vanligaste trädarterna visar förändringar som kan kopplas till klimatet. Studien bekräftar teorin att den globala uppvärmningen får trädarter att flytta norrut och att trädgränsen höjs.

Studien, som bygger på data från åren 1985 till 2019, fann att den genomsnittliga storleken på träden har ökat. Träden står nu även tätare i områden som har kallare och blötare klimat.

– Dessa arter flyttar alltså redan sitt överflöd mot de kallare och blötare ändarna av sina utbredningsområden. Det kan bara förklaras av klimatförändringar, säger Thomas Pugh som är forskare i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet.

Andra träd vid återplantering

Enligt Thomas Pugh har kunskapen om trädens svar på klimatförändringar stor betydelse vid planering av både bevarande och återställande av ekosystem, något som beslutsfattare bör ta ökad hänsyn till.

Han konstaterar att den aktuella studien, och även andra, tyder på att vissa trädarter inom en snar framtid inte längre är lämpliga vid olika återplanteringsprojekt i Europa.

Valet av trädslag måste även klimatanpassas när det gäller stora åtgärdsprogram för kolinlagring, som syftar till att återplantera träd för att binda koldioxid från luften.

– Massiva återplanteringsprogram som en lösning för den långsiktiga fångst- och lagringsprocessen av atmosfärisk koldioxid skulle annars kunna få effekt enbart under en begränsad tid, om ens alls, säger Thomas Pugh.

Vetenskaplig studie:

Relative decline in density of Northern Hemisphere tree species in warm and arid regions of their climate niches, Pnas.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera