Man skär grönsaker till matlagning.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kan en färdigpackad matkasse med hälsosamma middagsrecept vara ett sätt att minska barnfetma? Ja, det kan vara en hjälp menar forskare bakom en studie där familjer fick testa subventionerade matkassar. Positiva effekter i form av viktnedgång märktes dock bara under en begränsad tid.

I en studie har forskare vid Göteborgs universitet velat undersöka effekterna av ett nytt koncept vid behandling av barnfetma. Det går ut på att kombinera en behandling, där rådgivning för bättre levnadsvanor ingår, med subventionerade matkassar för att familjer ska kunna äta hälsosamma måltider.

I studien ingick 89 barn som var inskrivna vid mottagningar för obesitas, det vill säga kraftig övervikt. Cirka 50 barn mellan 5 och 15 år lottades till att få en kombination av den sedvanliga behandlingen, men också en prissänkt matkasse med nyttiga recept. Målet var att engagera hela familjen och att själva kostbehandlingen skulle ske i hemmet.

Övriga barn i studien fick fortsätta med den så kallade levnadsvanebehandlingen.

Bråk om måltider minskade

Under tre månaders tid kunde familjerna hämta ut färdigpackade kassar med råvaror som följer Livsmedelsverkets kostrekommendationer.

Efter 3, 12 och 18-24 månader undersöktes barnens BMI, kroppsmasseindex. Forskarna ville också veta om matkassarna med förutbestämda råvaror skulle accepteras av familjerna.

– Det är många som anger att det är svårt att laga varierad mat från grunden och att få till måltider tillsammans i familjen, men det här visade sig vara en tolererbar metod. Matkasse-interventionen uppfattades inte som påfrestande eller påträngande och bråken kring matinköp och måltider minskade, säger Lovisa Sjögren som forskar inom pediatrik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

BMI minskade efter tre månader

Under de första tre månaderna minskade graden av fetma mer hos barnen i matkasse-familjerna, jämfört med kontrollgruppen. Det talar för att en insats för att förändra familjens kost kan vara effektiv, menar forskarna.

Den positiva effekten fanns dock inte kvar när uppföljningar gjordes efter ett till två år. Då hade i stället barnen som enbart fick den vanliga behandlingen störst minskning av BMI.

Matkassarna till familjerna var rejält prissänkta genom samarbete med sponsorer. Familjerna fick även hjälp med packning och utlämning av varorna. Enligt studien kan det lägre priset och det praktiska stödet avgöra om en familj klarar att lägga om kosten.

– Barn föds med rörelseglädje men en del barn har också en störd hunger och mättnadsreglering och det är viktigt att vi också fokuserar på maten, inte enbart på fysisk aktivitet. Det är en fördom att alla barn med högt BMI är stillasittande, säger Lovisa Sjögren.

Mat på recept

Sedan tidigare finns fysisk aktivitet på recept. Lovisa Sjögren menar att även mat på recept – med subventionerade matkassar – skulle kunna vara en väg framåt för att minska barnfetma.

– Med den här studien visar vi på ett fungerande alternativ även om vi tror att interventionen behöver vara längre. Visst finns det nya läkemedel för att behandla obesitas men innan vi börjar medicinera barnen behöver vi veta att vi testat allt vad gäller kosten, säger Lovisa Sjögren.

Vetenskaplig studie:

Family meals on prescription as treatment for childhood obesity—a randomized controlled trial, European Journal of Pediatrics.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera