Vinterjackor som hänger på galgar i en butik, olika färger.
Luftburna plastpartiklar från textilier gjorda av nylon kan dra till sig antibiotika.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En studie från Umeå universitet visar att så kallade nanoplaster, som kan komma in i kroppen via luften, kan försämra effekten av antibiotika. En risk finns också att bakterier blir resistenta.

Nanoplaster är plastpartiklar som är små, betydligt mindre än mikroplaster. De är mindre än en tusendels millimeter och inte synliga för ögat. På grund av att de är så små kan nanoplastpartiklar sväva fritt i luften och ta sig in i kroppen.

Den nya studien, gjord av forskare i Umeå, Tyskland och Ungern, fokuserar på hur några av de vanligaste nanoplasterna beter sig ihop med tetracyklin som är ett vanligt bredspektrumantibiotikum. Det visade sig att antibiotika samlas på ytorna av nanoplastpartiklarna. Man kan säga att nanoplasterna suger åt sig antibiotika.

Nanoplasterna som undersöktes kommer från vanliga typer av plast som polyeten, polypropen, polystyren och nylon som är vanliga i förpackningar och textilier. Inomhusluft innehåller ungefär fem gånger så mycket nanoplaster som utomhusluft, bland annat på grund av partiklar som frigörs från textilier.

Medicin riskerar hamna fel

Bindningen till nanoplaster skulle kunna leda till att antibiotika, vid en behandling, ”liftar” med nanoplast i blodet och transporteras till andra ställen i kroppen än de avsedda. Det skulle kunna minska den önskade effekten av antibiotikan.

Nanoplaster i kroppen kan eventuellt också leda till att bakterier blir antibiotikaresistenta, enligt forskarna. Det skulle i så fall ske när antibiotika samlas på fel plats i doser som är för låga för att döda bakterier men tillräckliga för att stimulera bakterier att mutera och gynna mutationer som är resistenta mot antibiotika.

En hälsorisk

Forskarna använde datormodeller för att analysera nanoplasternas bindning till tetracyklin. Det visade sig att bindningen var särskilt stark till nanopartiklar av nylon. Nylon är ett av de ämnen som förekommer rikligast i nanoplaster i inomhusluft.

– Även om det behövs mer forskning för att belysa sambanden och möjliga åtgärder kan vi utifrån våra resultat slå fast att nanoplaster är en hälsorisk som bör tas på större allvar, säger Lukas Kenner, professor vid Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.

Vetenskaplig artikel:

The adsorption of drugs on nanoplastics has severe biological impact, Scientific Reports.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera