Gravid mage i skogsmiljö, kofta, jacka, hand på mage.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Barn vars mammor tagit epilepsiläkemedel under graviditeten får något oftare än andra en neuropsykiatrisk diagnos, till exempel autism. Det visar en studie från bland annat Karolinska Institutet. Riskerna i absoluta tal är dock små, poängterar forskarna bakom studien.

Så kallade antiepileptiska läkemedel används vid epilepsi och vid vissa psykiatriska tillstånd. Men vissa av dessa läkemedel, till exempel läkemedel med substansen valproat, är kända för att påverka foster negativt.

Den aktuella studien omfattar data från över tre miljoner barn i Storbritannien och Sverige. 17 495 av barnen hade exponerats för antiepileptiska läkemedel under fostertiden.

Ökade risker för barnen

Som forskarna hade väntat sig hade barn som exponerats för läkemedel med valproat högre sannolikhet att få diagnosen autism, intellektuell funktionsnedsättning eller adhd jämfört med barn som inte hade exponerats för antiepileptiska läkemedel.

Barn som exponerats för läkemedel med topiramat hade 2,5 gånger ökad risk för intellektuell funktionsnedsättning, medan de som exponerats för karbamazepin hade 25 procents ökad risk att få en autismdiagnos och 30 procents ökad risk för intellektuell funktionsnedsättning.

De studerade läkemedlen kan i Sverige ha produktnamn som Tegretol, Absenor och Topimax.

Forskarna fann inga belägg för att antiepileptiska läkemedel med lamotrigin, om de tas under graviditet, ökar risken för neuropsykiatriska diagnoser hos barnet.

Resultaten stöder tidigare fynd från mindre studier som funnit kopplingar mellan antiepileptiska läkemedel under graviditet och risk för neuropsykiatriska diagnoser hos barnet. En skillnad är att den nya studien inte fann något statistiskt signifikant samband mellan topiramat eller levetiracetam och adhd hos barnet.

Viktigt att få råd

Forskarna poängterar att den absoluta risken för att barnet ska få en neuropsykiatrisk diagnos är låg och att det kan finnas risker även med att inte medicinera vid epilepsi som gravid. Många kan behöva fortsätta sin behandling för att få en hälsosam graviditet, säger Viktor H. Ahlqvist, forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet och en av den nya studiens författare.

– Därför rekommenderas fertila kvinnor som tar dessa läkemedel att tidigt informera sin läkare om planer på graviditet. Tillsammans kan man då optimera behandlingen för att säkerställa att kvinnan får den medicin hon behöver, samtidigt som risken för barnet minimeras.

Det kan till exempel innebära att man byter till ett läkemedel med en lägre risk för barnet. Om det är möjligt kan man även prova att trappa ner eller avsluta behandlingen långt i förväg och under noggrann övervakning, säger Viktor H. Ahlqvist.

– Det behöver alltid göras i samråd med sjukvården. Sedan är det inte alltid möjligt att informera sin läkare i god tid, eftersom många graviditeter inte är planerade. För dem som medicinerar och blir oplanerat gravida är det viktigt att de snabbt informerar vården om läkemedelsanvändningen. Då kan man övervaka behandlingen noggrant, justera doser och så vidare.

Text: Lisen Forsberg

Vetenskaplig artikel:

Antiseizure Medication Use During Pregnancy and Children’s Neurodevelopmental Outcomes, Nature Communications.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera