Hand vid avlång plastbehållare för mediciner. Piller i olika färger synds inuti behållaren.
Bild: Laurynas Me, Unsplash.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

AI har revolutionerat arbetet med att kunna ge exakt rätt medicin till varje människa, enligt forskare från Högskolan i Skövde. Med hjälp av AI kan också gamla läkemedel få nya användningsområden.

I mottagningsrummet hos läkaren, på en skärm, ser du resultatet från en AI-analys. Läkaren förklarar att tack vare nya AI-modeller kan du erbjudas en behandling som är anpassad till dina unika, genetiska, förutsättningar. Du slipper testa flera olika läkemedel för att behandla din sjukdom.

Snart lär detta vara verklighet.

AI revolutionerar medicinen

I projektet AI-driven precisionsmedicin, lett av Högskolan i Skövde, har forskare utvecklat AI-modeller för att bättre förstå hur sjukdomar fungerar vilket i sin tur kan ge individuellt anpassade behandlingar. Zelmina Lubovac, projektledare och lektor vid institutionen för biovetenskap, säger att AI revolutionerar det område som kallas precisionsmedicin.

– Nu kan vi upptäcka sjukdomar snabbare och skapa mer träffsäkra behandlingar, vilket både förbättrar patientvård och minskar tiden och kostnaderna för läkemedelsutveckling.

Provrör med blå och röda locka står i ställ, hand med blå handske håller i ett av provrören.

Detta är precisionsmedicin

Precisionsmedicin är framtida sjukvård som möjliggör skräddarsydd prevention, diagnos, behandling och uppföljning utifrån varje patients unika förutsättningar, som genetisk profil och specifika biomarkörer. Tanken är att rätt insatser ska ges till varje enskild person i rätt tid. Behandlingarna blir effektivare för patienten och minskar onödigt lidande.

Källa: Precisionsmedicinskt centrum, Karolinska universitetssjukhuset.

Nytt bruk av medicin

Av projektet framgår att AI-teknik bland annat gör det möjligt att hitta nya användningsområden för redan godkända läkemedel, ett område som på engelska kallas ”drug repurposing”.

Forskarna har använt en AI-modell för att hitta gener som är kopplade till sjukdomar och jämfört dem med gener som redan är mål för olika läkemedel. I en databas finns detaljerad information om vilka molekyler i kroppen som ett läkemedel påverkar för att få läkande effekt.

– Ett läkemedel som ursprungligen är godkänt för att behandla en sorts sjukdom skulle kunna användas för att behandla en annan sjukdom. Det är ett snabbare och billigare alternativ än traditionell läkemedelsutveckling, säger Zelmina Lubovac.

AI känner igen frisk cell

Forskarna har tränat en AI-modell på att känna igen hur en frisk cell ser ut.

– När modellen har lärt sig detta kan den också identifiera vad som är fel i en cell, vilket gör att vi bättre kan förstå sjukdomar och hitta rätt behandling, säger Rasmus Magnusson, tidigare forskare vid Högskolan i Skövde och nu verksam vid Linköpings universitet.

Forskarna har använt tiotusentals prover från offentliga databaser för att träna AI-modellen. Modellen har nu, enligt forskarna, en god förståelse för hur friska celler ska se ut och kan därför även användas för mycket mindre datamängder, exempelvis från sjukdomsstudier.

– Det räcker att modellen har tränats på omfattande data från friska individer. Den kan ändå hjälpa till att tolka data från olika sjukdomar, vilket är en stor fördel för prekliniska studier. I dessa tidiga studier, innan läkemedel testas på människor, är datamängderna ofta små och brusiga, säger Rasmus Magnusson.

Vetenskaplig artikel:

Latent space arithmetic on data embeddings from healthy multi-tissue human RNA-seq decodes disease modules, Pattern.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera