Ungt björklöv i motljus.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Skogar med få trädarter är extra utsatta för skador. Att få in fler trädarter i skogsbestånd kan bli en viktig försäkring mot skador i ett varmare klimat, enligt en studie från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

I studien har forskare analyserat 15 års skogsdata från hela Sverige och undersökt vilka skador som är vanligast och vilka faktorer som ökar risken för skador på träd.

Vind och snö är de vanligaste skadeorsakerna, visar det sig. Sedan kommer skogsbruk och därefter svampar. På femte plats kommer skador från hjortdjur, framför allt älgar.

Totalt bar 94 procent av alla träd på någon sorts skada. Barrträd och unga bestånd har högst skaderisk. I varmare delar av Sverige är skaderisken väsentligt högre i bestånd med förhållandevis få trädarter.

Contortatall har hög risk

Det går att minska risken för skogsskador genom att förändra skogsbruket, säger Micael Jonsson, forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

– Framför allt ger en högre andel lövträd i den annars så barrträdsdominerade produktionsskogen färre skador. Vi kan bland annat se att den av skogsbruket introducerade contortatallen har högst risk för skador. Dess introduktion motverkar därför ett lönsamt skogsbruk.

Blandskog blir försäkring

Med ett varmare klimat med mer extremt väder och nya skadeorganismer kommer skadorna på skogen sannolikt att öka. Att få in fler trädarter i skogsbestånd blir då ett slags försäkring mot skador, menar forskarna.

– Vi måste anpassa Sveriges skogar och dagens skogsbruk för ett framtida varmare klimat. Att inkludera fler trädarter i produktionsskogen verkar vara en anpassning som kan fungera, säger Jan Bengtsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Vetenskaplig artikel:

Tree damage risk across gradients in tree species richness and stand age: implications for adaptive forest management, Ecosphere.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera