Hand med vit handske håller i glasskål med rader av rosa geleansamlingar på.
Odlade Klebsiella-bakterier. Bild: Ajay Kumar Chaurasiya, via Wikimedia commons *.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Bakterier från krigsskadade patienter på sjukhus i Ukraina är inte bara mycket resistenta mot antibiotika. De är också mycket smittsamma, visar ny studie.
– Bakterien Klebsiella pneumoniae som är resistent mot alla antibiotika är dessutom extra aggressiv och farlig, säger Kristian Riesbeck, professor i klinisk bakteriologi vid Lunds universitet.

Mikrobiologen Oleksandr Nazarchuk från Ukraina och Kristian Riesbeck, överläkare samt professor i klinisk bakteriologi vid Lunds universitet, har tidigare undersökt graden av resistens hos bakterier från svårt krigsskadade och infekterade patienter i Ukraina.

Det framkom då att flera av de undersökta bakterierna var resistenta mot bredspektrumantibiotika och att sex procent av proverna var resistenta mot all antibiotika som forskarna testade. Analysen gjordes med hjälp av prover från 141 personer. Bland dessa fanns 133 vuxna som hade sårats i kriget samt åtta nyfödda barn med lunginflammation.

Arvsmassa kartlagd

Nu har forskarna gått vidare och undersökt om bakterien Klebsiella pneumoniae har förmåga att orsaka sjukdom i ett bredare sammanhang. Klebsiella kan orsaka urinvägsinfektioner, lunginflammation, hudinfektioner i sår samt sepsis.

Forskarna använde prover från 37 av patienterna som man tidigare visat innehöll den resistenta bakterien. Bakteriernas hela arvsmassa kartlades för att undersöka om de bär på gener som kan orsaka resistens mot antibiotika.

Klebsiella pneumoniae

Klebsiella pneumoniae är en av de bakterier som orsakar störst dödlighet globalt. Man räknar med att den är ansvarig för ungefär 20 procent av alla dödsfall orsakade av bakterier som bär på antimikrobiell resistens.

Källa: Lunds universitet

– Alla bakterierna visade sig bära på gener vi vet ger resistens. Vi såg att en fjärdedel av dem var resistenta mot alla på marknaden tillgängliga antimikrobiella läkemedel, man säger då att bakterierna är totalresistenta, eller panresistenta, säger Kristian Riesbeck.

Panresistenta bakterier är en extrem form av antibiotikaresistens.

– Infektioner som orsakas av dessa bakterier blir mycket svåra eller i vissa fall helt omöjliga att behandla med de mediciner vi har idag.

Resistenta – och smittsamma

Forskarna ville också veta om bakterierna som tagits från patienter i Ukraina kunde smitta vidare. Därför genomfördes experimentella försök med möss och insektslarver.

– Det visade sig att de bakterier som var mest resistenta mot antibiotika var också de som bäst överlevde i möss i samband med lunginflammation. Likaså var dessa bakterier så aggressiva att de dödade insektslarverna betydligt snabbare än de bakterier som inte var så resistenta mot antibiotika, säger Kristian Riesbeck.

Det visade sig att samtliga totalresistenta Klebsiella-bakterier som forskarna undersökte bar på gener som gör dem mer smittsamma.

– I många fall tappar bakterier sin förmåga att smitta och framkalla sjukdom eftersom all energi går åt till att vara resistent mot antibiotika. Men vi har haft lite för låga tankar om bakterierna: vi såg att många av de här bakterierna från Ukraina är utrustade med gener som gör dem både resistenta och smittsamma.

Detta, menar Kristian Riesbeck, innebär att bakterierna som sprids bland sårade i Ukraina mest sannolikt kommer att fortsätta överleva och orsaka problem.

– Det här kommer inte att försvinna över tid. Så länge patienterna inte kan isoleras och behandlas klokt kommer en fortsatt spridning att ske.

Kan ske när vården krisar

Resultaten är skrämmande, men inte oväntade, enligt Kristian Riesbeck. Detta händer när infrastrukturen i ett hälsovårdssystem kollapsar. Det gäller både i Ukraina och i andra krigsdrabbade områden.

– Trots att dessa panresistenta bakterier kämpar för att överleva våra antibiotikabehandlingar har de fortfarande en full uppsättning av gener som gör dem kapabla att orsaka sjukdom. Detta är förvånande för oss alla och tyvärr ett oroande tecken för framtiden.

Vetenskaplig artikel:

Pandrug-resistant Klebsiella pneumoniae isolated from Ukrainian war victims are hypervirulent, Journal of Infection.

*) Bild: Ajay Kumar Chaurasiya, via Wikimedia commons, licens CC BY-SA 4.0.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera