Med fejkad mage och håriga ben försöker honflugor se maffiga ut för att locka till sig kavaljerer och friargåvor. Men hanarna har i sin tur skärpt synen för att avslöja bluffen. Det visar en ny studie med forskare från Göteborgs och Stockholms universitet.
För första gången har forskare kunnat visa att även hanar kan utveckla egenskaper som hjälper dem att föra sina gener vidare.
Hos olika arter av dansflugor finns ett tydligt samband mellan hur rikt dekorerade honflugorna är och hur stora ögonfacetterna är på hanarna. Forskarna tolkar det som att hanarna behövde utveckla en bättre synförmåga för att hitta den optimala honan i svärmen.
– Vi ser nästan alltid förstorade ögonfacetter hos hanflugor hos de arter där honflugorna har utvecklat håriga ben. Därför törs vi anta att det finns ett samband, säger Luc Bussière, evolutionsbiolog vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.
Honan får en proteinrik present
När dansflugorna parar sig sker ett intrikat samspel. Flugorna flyger bara 1–2 veckor i sin livscykel. Under den här korta tiden ska de hinna föröka sig genom att lägga ägg som blir till fluglarver.
För att öka chansen att just deras gener förs vidare letar hanflugorna efter honor som verkar riktigt äggstinna. Vid parningen har hanflugan med sig en gåva, oftast en död insekt, till honan. Honan jagar sällan själv och är beroende av proteinet från insekten för att kunna producera ägg. Om hanen kommer tomhänt får han vanligtvis nobben.
Så hur ska en yngre honfluga utan ägg locka till sig hanflugor för att få matleveranser?
– Vi ser att honorna har olika egenskaper och knep för att imitera att de är äggstinna. De sväljer luft som fyller deras magar, och för att se riktigt maffiga ut när de svärmar har de utvecklat hår på sina ben och vingarna är större och mörkare, säger forskaren Axel Wiberg vid Zoologiska institutionen på Stockholms universitet.
Att djur ändrar utseenden och beteenden för att lura det motsatta könet är inget nytt. Tidigare forskning på flugor har också visat att hanflugorna föredrar en fyllig hona framför en mager när de ska para sig.
Men nu har forskarna upptäckt att hanflugorna har vässat synen för att inte bli lurade.
Sexuellt spel utvecklar arten
Genom att fånga in hanflugor och mäta deras ögonfacetter upptäckte forskarna att facetterna på ovansidan av ögonen var större än de på undersidan hos hanarna i somliga arter.
Eftersom hanflugan närmar sig honan underifrån vid parning tror forskarna att ögonen utvecklats för att kunna avgöra om honan är äggstinn på riktigt, eller om hon bara fejkar.
– Det här sexuella spelet kan tvinga fram en utveckling av arten. Under generationer har hanflugor med de största facetterna gynnats i parningen och deras gener förs vidare. Vi betraktar det här som ett evolutionssystem där utvecklingen av olika egenskaper hos han- och honflugor har skett växelvis, säger Luc Bussière.
Flughonor av olika arter i studien har olika egenskaper, somliga har enbart lite mörkare vingar, andra har både mörkare vingar och håriga ben, och kan blåsa upp magen genom att svälja luft. Egenskaperna har antagligen utvecklats i takt med att hanen blir bättre och bättre på att se förbi bluffen.
Vad blir honans motdrag?
– Honan kanske utvecklar nya egenskaper som gör det svårare för hanen att bedöma hennes storlek. Eller så utvecklas helt nya strategier för att få en evolutionär fördel. Till exempel ser vi att hos de arter som har störst facetter hos hanen så har honan också aningen förstorade facetter – men på undersidan av ögat. Vad detta har för betydelse vet vi inte, men kanske hjälper det honan att snabbare se en hane som närmar sig och därmed kunna hitta en fördelaktig position i svärmen, säger Axel Wiberg.
Vetenskaplig studie:
Sexually antagonistic coevolution can explain female display signals and male sensory adaptations, Evolution.
Fakta om dansflugans hektiska liv
Vuxna dansflugor lägger ägg under sommaren som sedan kläcks till rovdjurslarver i jorden. Larverna jagar och äter andra organismer och på norra halvklotet blir de troligen puppor före vintern. På våren fullbordar pupporna sin utveckling och blir flygande flugor.
Flugorna kommer fram vid olika tidpunkter under sommaren. För de flesta arter är flygperioden bara några veckor. Under denna tid samlas hanar och honor i svärmar för att para sig.
Hos nästan alla dansflugor från den underfamilj, som är med i studien, tar hanarna med sig en present i form av en insekt under svärmingsperioden.
Under parningen livnär sig honan på hanens gåva medan hanen inseminerar henne. När honan har parat sig och ätit tillräckligt många måltider från hanarna kan hon lägga ett antal ägg i jorden som blir starten för nästa generation.