Ris i en skål.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Risodlingar bidrar till höga utsläpp av metan, men nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet tagit fram en ny sort. Det nya riset ger både bra skörd och minskar utsläppen av växthusgasen med 70 procent.

– Det här visar att man kan ha låga metanutsläpp och samtidigt få goda skördar, säger forskaren Anna Schnürer vid SLU.

Ris är stapelföda för halva jordens befolkning, men det finns en baksida. Odlingarna leder till betydande utsläpp av växthusgasen metan. Det beror på att risplantornas rötter släpper ifrån sig små kolföreningar till jorden de växer i.

Kolföreningarna tas sedan upp av olika mikroorganismer som trivs nära rötterna. Det är dessa mikroorganismer som orsakar metanutsläppen.

Forskare jämförde olika ris

Det har länge varit känt att utsöndringar från rötterna har en koppling till utsläppen, men det har varit oklart vilka kemiska föreningar det handlar om.

För att ta reda på vilka ämnen som omvandlas till metan har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, jämfört två olika sorter ris. Den ena, som kallas SUSIBA2, är en genmodifierad sort som har låga metanutsläpp efter att ha försetts med arvsanlag från korn. Den andra, Nipponbare, är ett ris som inte har genmodiferats och som ger genomsnittliga metanutsläpp.

Forskarna upptäckte att GMO-risets rötter producerade betydligt mindre av ämnet fumarat. De såg också att mängden metanbildande mikrober, mikroorganismer, i den omgivande jorden var lägre.

Etanol minskar metanet

Men forskarna insåg att fumaratet inte kunde vara den enda förklaringen till att plantorna producerade så lite metan. 

– Det var lite gåtfullt. Vi märkte att jorden i sig innehöll något som minskade metanutsläppen, så vi började tänka att det måste finnas någon form av hämmare som också påverkar skillnaden mellan sorterna, säger Anna Schnürer som är professor i mikrobiell bioteknik i ett pressmeddelande från SLU.

Nya analyser visade att GMO-riset utsöndrar betydligt mer etanol. Forskarna kunde även minska metanutsläppen genom att tillsätta etanol i jorden runt risplantor.

Det nya riset odlas på försök i Kina. På plats finns också utrustning som mäter metanhalten i luften. Bild: Yunkai Jin

Förädlad sort togs fram

Nästa steg var att undersöka om de kunde använda traditionell växtförädling, det vill säga utan genmodifiering, för att ta fram ett ris som både ger låga metanutsläpp och hög avkastning.

Valet föll på sorten Heijing5 som har naturligt låga metanutsläpp. Det här riset utsöndrar mindre fumarat och mer etanol än normalt, men ger för låga skördar för att kunna konkurrera med andra sorter. 

Heijing5 korsades i flera led med en rissort som ger större skördar. Till slut hade forskarna fått fram ett material med bra avkastning, lite fumarat och mycket etanol. De testade sedan att odla riset i fältförsök i Kina.

Det nya riset gav i genomsnitt 70 procent lägre metanutsläpp än sorten med hög avkastning som det förädlats från. Skördarna var också relativt bra, i genomsnitt nära nio ton per hektar. Det kan jämföras med det kinesiska genomsnittet som är cirka sju ton per hektar.

Nå marknad och bönder

Nu arbetar forskarna med att registrera riset som en sort i Kina och andra länder, vilket innebär att det kan marknadsföras till jordbrukare i framtiden. 

– Det är en sak att förädla fram miljövänliga rissorter, men sedan är det viktigt att få ut dem på marknaden och att få bönderna att acceptera dem, avslutar Anna Schnürer.

Vetenskapliga artiklar:

Reducing methane emissions by developing low-fumarate high-ethanol eco-friendly rice, Molecular Plant.

Characterisation of a low methane emission rice cultivar suitable for cultivation in high latitude light and temperature conditions, Environmental Science and Pollution Research.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera