Uppmaning att hålla avstånd på Drottninggatan i Stockholm.
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Större exponering för coronaviruset – och fler fall av allvarlig sjukdom – bland migranter innebar en ökad risk att drabbas av långtidscovid. Det visar en studie vid Stockholms universitet.

Forskare har studerat svenska register över vuxna invånare mellan den 1 mars 2020 och den 1 april 2023 för att ta reda på risken att drabbas av långtidscovid beroende på födelseland. De har även tagit hänsyn till kända riskfaktorer för långtidscovid. Här ingår till exempel kön, tidigare hälsostatus, sjukdomens allvarlighetsgrad, vaccinationsstatus och socioekonomiska faktorer.

Migranter en sårbar grupp

I undersökningen ingick nära 1,9 miljoner personer som fått diagnosen covid-19. Av dem hade drygt 7500 fått långtidscovid. Forskarna fann att risken att drabbas av långtidscovid var större bland migranter från Östeuropa, Finland, Asien, Afrika och Mellanöstern, jämfört med invånare födda i Sverige.

– Egentligen är det kanske inte så förvånande då migranter är en speciellt sårbar grupp gällande infektionssjukdomar. Men de insikter vi fått genom denna studie bidrar ändå till den samlade kunskapen om pandemin och dess konsekvenser för olika grupper i samhället, säger Agneta Cederström, forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet.

Svår sjukdom bidrog till högre risk

Forskarna fann att sjukdomens svårighetsgrad, det vill säga om personen var inlagd på sjukhus eller behandlades på en intensivvårdsavdelning, främst bidrog till den högre risken för långtidscovid hos migranter. Däremot bidrog vaccinationer och sociala förhållanden i mindre utsträckning. Redan existerande hälsoproblem hade ingen inverkan på den ökade risken för långtidscovid.

– Att sjukdomens allvarlighetsgrad var en så stark prediktiv faktor för långtidscovid var något förvånande och visar att det var den enskilt viktigaste orsaken till den ökade risken bland migrantgrupper, säger Agneta Cederström.

Viktig för framtida pandemier

Undersökningen visar att en större exponering för coronaviruset bland migranter inverkade på de långsiktiga konsekvenserna av sjukdomen. Den viktigaste riskfaktorn för migranter att drabbas av långtidscovid var dock sjukdomens svårighetsgrad.

– Detta visar att vid en framtida viruspandemi kan riktad vaccinering, utökad socialförsäkring och omplacering av riskgrupper i flergenerationshushåll minska smittspridning och även förbättra långtidsutfall för utsatta grupper som migranter och minoriteter, säger Agneta Cederström.

Vetenskaplig artikel:

Long COVID and its risk factors in migrants: a nationwide register study from Sweden, BMC Medicine.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera