Närbild på havregryn
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En studie vid Örebro universitet har tittat närmare på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. På sikt kanske resultaten bidrar till att mat kan användas som medicin mot vissa tarmsjukdomar.

Kostfibrer är bra för både magen och tarmfloran. Fibrerna håller magen stabil och blir mat till de goda bakterierna i tarmfloran.

Men har kostfibrer även en direkt inverkan på cellerna i tarmen och därmed på vårt immunförsvar? Det har kemiforskaren Victor Castro-Alves vid Örebro universitet velat ta reda på.

Han har studerat hur fibrer från vete och havre bryts ner i tjocktarmen och bildar så kallade oligomerer, som förenklat kan förklaras som en struktur av sammanlänkade molekyler. Studien undersöker hur oligomererna i sin tur påverkar tarmens celler som är en del av immunförsvaret.

Påverkar cellernas receptorer  

Victor Castro-Alves studerade vad som hände med fibrerna när de jäst i en labbmiljö som liknar tjocktarmen. Resultaten visar att oligomererna som fibrerna producerade antingen kunde hämma, eller aktivera, speciella receptorer på cellerna.

Det betyder att fibrerna inte bara är mat för tarmbakterier. De påverkar också immunförsvaret direkt genom att interagera med celler i tarmen.

– Det var ett tidskrävande arbete eftersom vi metodiskt undersökte hur var och en av dessa unika molekylära strukturer reagerade med tarmens celler, säger forskaren Victor Castro-Alves i ett pressmeddelande från Örebro universitet.

Arbetsmetoden kan nu användas för att testa olika slags samband, enligt Victor Castro-Alves. 

– Den kan till exempel användas för att förstå vad som sker hos patienter inflammatoriska tarmsjukdomar som IBS och IBD. Kanske kan vi på sikt upptäcka hur vi kan använda mat för att minska symptomen. Det finns stor potential för oligomererna, säger han.

Skillnader mellan olika personer

I projektet gjordes även studier där deltagare fick lämna avföringsprov. Forskarna såg att även om fibrer påverkar tarmfloran på ungefär samma sätt, fanns skillnader mellan olika människor.

– Det är inte så förvånande eftersom alla har olika tarmbakterier och matsmältningsprocesser, säger han.

I nästa steg av forskningen ska studiedeltagarna få äta muffins med kostfiber, som färgats blå med livsmedelsfärg.

Forskarna ska sedan analysera de blåfärgade avföringsproverna för att hitta fler svar om fibrers påverkan på immunförsvaret.

Vetenskaplig artikel:

Bioactive arabinoxylan oligomers viacolonic fermentation and enzymatic catalysis: Evidence of interaction with toll-like receptors from in vitro, in silico and functional analysis, Carbohydrate Polymers.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera