
I en studie gjord vid Lunds universitet hade fler än var tredje gymnasietjej järnbrist. Risken var särskilt hög för de som inte åt kött.
Järn är ett livsviktigt näringsämne, och brist på järn kan leda till trötthet, nedsatt koncentration och i värsta fall blodbrist. Forskare vid Lunds universitet undersökte 475 kvinnliga gymnasieelever från Malmö och Lund för att se hur vanligt järnbrist var bland dem.
– Vi valde att undersöka tonårstjejer eftersom de utgör en riskgrupp för järnbrist. Under tonåren ökar behovet av järn på grund av tillväxtspurten, samtidigt som menstruationen leder till järnförluster. Dessutom vet vi sedan tidigare att många tonårstjejer inte får i sig tillräckligt med järn via kosten – trots att de alltså har ett extra stort behov, säger Moa Wolff, forskare vid Lunds universitet och specialistläkare i allmänmedicin inom Region Skåne, i ett pressmeddelande.
Deltagarna i studien fick svara på frågor om bland annat kost och menstruation och lämnade blodprover för analys av ferritin och hemoglobin. Ferritinvärdet speglar kroppens järnförråd, medan hemoglobinvärdet visar mängden röda blodkroppar, det så kallade blodvärdet.
En majoritet av vegetarianerna hade järnbrist
Totalt 38 procent av alla gymnasietjejer i studien hade järnbrist. Bland vegetarianer och veganer var andelen mycket högre. Nästan 70 procent av de som inte åt kött hade järnbrist, jämfört med 30 procent av de som åt kött. Tre procent av studiedeltagarna hade allvarlig järnbrist med för lågt blodvärde, så kallad järnbristanemi.
– Det är positivt att många unga väljer mer växtbaserad kost, det minskar risken för olika kroniska sjukdomar som till exempel cancer och hjärtkärlsjukdom och är också positivt för miljön. Men man behöver tänka på hur man får i sig järn. Vi hoppas att resultaten uppmärksammar vikten av att man ersätter köttet med järnrika livsmedel, säger Anna Stubbendorff, dietist och doktorand i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet.
Mer än järn behövs för att motverka järnbrist
Anna Stubbendorff betonar att kroppens upptag av järn från kött och vegetabiliska källor påverkas av vad man äter i övrigt.
– Det är viktigt att äta mycket fullkorn och baljväxter som bönor, ärtor och linser. C-vitamin och syror – till exempel surkål, kimchi eller surdegsbröd – som intas samtidigt som maten ökar järnupptag. Kaffe och te minskar upptaget. Vi såg också att de som uppgav att de åt mer frukt hade lägre förekomst av järnbrist.
Forskarna bakom studien vill nu utveckla en screeningmetod för att hjälpa skolhälsovården att upptäcka gymnasietjejer som är i riskzonen för att drabbas av järnbrist.
Vetenskaplig artikel:
Iron insight: exploring dietary patterns and iron deficiency among teenage girls in Sweden, European Journal of Nutrition