
Kaffe från kaffeautomater på arbetsplatser innehåller mycket högre halter av kolesterolhöjande ämnen än bryggkaffe. Det är första gången forskare undersöker automatkaffe.
Att kokkaffe innehåller höga halter av kolesterolhöjande ämnena har varit känt sedan tidigare. Det här är ämnen som filtreras bort i vanliga kaffebryggare med pappersfilter. Men hur ser det ut med filtreringen i de kaffeautomater som brukar finnas på arbetsplatser och andra offentliga platser? Det har forskare från Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola undersökt.
– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe. Vi tolkar det som att filterprocessen är avgörande för förekomsten av de här kolesterolhöjande ämnena i kaffet. Uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater filtrera bort dem. Men problemet varierar mellan olika sorters kaffeautomater och koncentrationerna har också haft stora variationer mellan mättillfällen, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Kaffebryggare med filter mest effektivt
Eftersom kokkaffe innehåller höga halter av de kraftigt kolesterolhöjande ämnena diterpenerna cafestol och kahweol är rådet enligt de nordiska näringsrekommendationerna att dra ner eller avstå från att dricka kokkaffe. Om kaffemaskiner som finns i offentliga miljöer filtrerar bort dessa ämnen, likt en vanlig kaffebryggare med pappersfilter, har inte studerats tidigare.
I studien har forskarna undersökt fjorton kaffemaskiner i fikarum på olika arbetsplatser. Kaffet har varit fem vanliga fabrikat färdigmalet kaffe. Forskarna har tagit kaffeprover från maskinerna vid flera olika tillfällen och analyserat innehållet. Det var stor skillnad mellan maskinerna när det gäller nivåerna av cafestol och kahweol, men nivåerna kunde också skilja mellan olika provtillfällen.
Kan öka risk för hjärt-kärlsjukdom
Den vanligaste kaffemaskinen i studien, som forskarna kallar bryggmaskin, var den som producerade kaffe med högsta koncentration av diterpener.
I jämförande analyser har forskarna undersökt perkulatorkaffe, espresso, presskaffe, vanligt kokkaffe samt kokkaffe filtrerat genom tyg. Kokkaffet innehöll de högsta nivåerna diterpener per kopp. Vissa espressoprover innehöll också höga nivåer, men med stor variation.
– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra. För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på försökspersoner som får dricka kaffet, säger David Iggman.
Vetenskaplig artikel:
Så gjordes forskningen
Allt kaffe analyserades på Chalmers tekniska högskola.
- Två prover togs från varje maskin med två–tre veckors mellanrum.
- Kaffesorterna var både mellanrost och mörkrost av fem vanliga fabrikat färdigmalet kaffe.
- De flesta maskiner hade färdigmalet kaffe, enstaka malde bönor men forskarna tror inte att det skulle påverka.
- 14 maskiner testades, varav 11 bryggmaskiner och 3 liquidmodeller (lägre nivåer, blandas från koncentrat).
- Som jämförelse gjordes samma analys med några andra tillagningsmetoder: perkolator, espresso, kaffepress, kokat kaffe och kokkaffe silat genom tyg.