Butikshylla med bullar och bröd.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Bröd, bullar och kakor bakas i stora mängder. Men långt ifrån allt säljs, något som leder till ett årligt svinn på 180 000 ton. Många bageriprodukter slängs dessutom innan de når butikshyllorna, visar en studie från SLU.

I Sverige slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd. Mer än hälften blir till svinn redan i bagerier eller butiker, alltså innan produkterna ens har nått konsumenten. Det visar en kartläggning som gjorts vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– För första gången ser vi att det slängs nästan lika mycket söta bageriprodukter som bröd i Sverige. Det var nytt för oss att hälften av den totala mängden svinn uppstår i bagerier och butiker, och att det rör sig om så pass stora volymer. Mycket av svinnet skulle kunna undvikas eller tas till vara på bättre sätt genom riktade åtgärder redan i produktions- och försäljningsledet, säger Louise Bartek som är doktorand vid SLU i ett pressmeddelande.

Överflöd i butikshyllorna

Förklaringen till att så många bageriprodukter kastas redan innan de når konsumenterna är i grund och botten att det bakas mer än det säljs. Butikerna vill erbjuda sina kunder välfyllda hyllor, samtidigt som bagerierna gärna vill ha ett brett sortiment. Konsumenterna väljer i sin tur oftast bröd eller fika som bakats samma dag.

Enligt SLU motsvarar svinnet inte bara en ekonomisk förlust på cirka nio miljoner kronor. Det innebär även en betydande miljö- och klimatpåverkan i alla led.

– Alla är överens om att matsvinn är ett enormt problem, som inte bara leder till en förödande miljö- och klimatpåverkan, utan även till stora ekonomiska förluster och social orättvisa. Jag tror att fokus framåt i stället bör ligga på hur vi gemensamt kan lösa problemet och minska mängden svinn som uppstår, säger Louise Bartek.

– Vi konsumenter behöver absolut bli bättre på att ta hand om det vi köper, men studiens resultat visar tydligt att ansvaret för att minska den totala mängden svinn i allra högsta grad är delat med aktörerna i livsmedelsbranschen, fortsätter hon.

Många aktörer är engagerade i frågan och vill se ett minskat svinn, menar Louise Bartek. Men det finns flera utmaningar som leder till att överskottet av bageriprodukter i dag främst rötas till biogas eller blir fjärrvärme via förbränning.

Tre brödlimpor i en korg.
Bild: Viktor Wrange/SLU

Så gjordes studien

Studien har systematiskt kartlagt mängden svinn utifrån data som aktörer inom branschen delat. Beräkningar utgår även från hållbarhetsrapporter, tidigare studier, offentlig statistik och uppgifter från svenska myndigheter.

I den mån det varit möjligt har alla stora butiker och bagerier inkluderats i kartläggningen, men även det svinn som uppstår i småskalig produktion, restauranger, skolor och i hushållen.

 

Svinnet skulle kunna minskas

Louise Bartek har i dialog med bagerier, butiker och andra aktörer inom branschen identifierat och undersökt flera åtgärder som skulle kunna bidra till minskat svinn och lägre miljöpåverkan från bageriprodukter. Det kan handla om att butiker delar data för att bagerierna i god tid ska veta vilka brödsorter som behöver påfyllning. På så sätt kan överskottet minska genom en bättre matchning mellan produktion och konsumtion.

En annan möjlighet är att sätta upp bilder för att brödhyllorna alltid ska se välfyllda ut, eller att överskottet säljs till rabatterat pris eller skänks till välgörenhet. En kombination av olika åtgärder skulle kunna minska svinnet med upp till 30 procent, enligt studien.

– Det finns ett intresse från branschen att utvecklas och bli bättre, och jag hoppas att resultaten från vår studie kan användas för att bidra till denna utveckling, säger Louise Bartek.

Hon betonar dock att svinnet inte är lika stort hos alla bagerier och butiker. Det finns även tydliga skillnader mellan olika produkter. Många aktörer gör även stora ansträngningar för att se till att det som bakas också äts.

Vetenskaplig artikel:

The power of prevention and valorisation – Environmental impacts of reducing surplus and waste of bakery products at retail, Sustainable Production and Consumption.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera