
När forskare undersökte blod från donatorer i Stockholm upptäckte man en grupp miljöföroreningar som man aldrig tidigare hittat i svenskars blod. En del av ämnena kan påverka fertilitet eller vara hormonstörande.
Det är så kallade syntetiska fenolära antioxidanter (SPA:er) som har hittats hos 30 bloddonatorer i Stockholm.
Halterna är jämförbara, eller till och med högre, än halterna av de mer kända PFAS-ämnena. En del av SPA:erna hittades i samtliga individer som undersöktes och vissa av dem kan potentiellt ansamlas i kroppen, påverka fertiliteten eller vara hormonstörande.
SPA:er – på EU:s lista över särskilt farliga ämnen
Syntetiska fenolära antioxidanter (SPA:er) används i många produkter för att öka materials hållbarhet. De finns bland annat i plaster, livsmedelsförpackningar, kläder och hudvårdsprodukter.
En del av de här ämnena finns på EU:s lista över särskilt farliga ämnen (kandidatförteckningen) eftersom de kan påverka fertiliteten, vara hormonstörande, och/eller ansamlas i kroppen.
Fler undersökningar behövs
Det är första gången SPA:er har undersökts och hittats i blod från svenskar. Studier från Kina och USA har hittat ämnena i både människor och miljön.
– Den här studien är en första indikation på att vi har en hög exponering av SPA:er även i Sverige. Undersökningar på fler individer i olika delar av Sverige behöver göras för att vi ska förstå vidden av problemet, säger Josefin Engelhardt, doktorand vid Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
De höga halterna räcker för att agera
En anledning till att ämnena inte har upptäckts tidigare är att det krävs stor noggrannhet när man analyserar blodet. Eftersom SPA:er används i plast och laboratoriematerial är det viktigt att vara säker på att det är just blodhalterna som man mäter och inte ämnen som tillförts av misstag.
Nu kan fler prover undersökas i och med en ny metod för att analysera SPA:er i blod.
– Vi vet inte vad konsekvensen blir av en exponering av dessa ämnen under lång tid, men att de finns i höga halter i blodet är tillräckligt för att agera och minska halterna enligt riksdagens miljökvalitetsmål ”Giftfri miljö”, säger Josefin Engelhardt.
Framöver behöver forskare både ta reda på var SPA-ämnena kommer från och undersöka hälsoeffekterna av dem, för att på bästa sätt undvika att de sprids och påverkar människor och miljön.
Vetenskaplig artikel:
Multi-target analysis of synthetic phenolic compounds in human blood, The International Journal of Pure and Applied Analytical Chemistry (Talanta).