
Var tionde kopp kaffe som bryggs på restauranger når inte gästerna. I stället hälls de ut. Totalt kan det handla om 119 miljoner koppar kaffe per år i Sverige, enligt en studie från SLU.
– Det är oerhörda mängder kaffe som vaskas. Det är en onödig belastning på miljön och för restaurangernas ekonomi, säger Rosa Hellman, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
I en studie har hon och forskarkollegor försökt ta reda på hur mycket kaffe som kastas på svenska restauranger. De undersökte kaffesvinnet på sex restauranger under 76 dagar.
Studien visade att tio procent av det bryggda kaffet, ungefär 3,3 kilo per restaurang och dag, åkte ner i vasken.
Över 17 000 ton kaffe
Om svinnet är lika stort på alla Sveriges restauranger handlar det om 17 800 ton kaffe, eller cirka 119 miljoner koppar, som går till spillo. Då räknar forskarna bara med det kaffe som blir över i kannor och termosar – inte det som lämnas kvar i gästernas koppar.
– Vår studie omfattar bara sex restauranger, så det är möjligt att andra ställen häller ut mer eller mindre kaffe. Oavsett visar resultaten att kaffesvinnet är stort. Hade vi räknat in allt kaffe som gästerna själva lämnar, hade antalet vaskade koppar varit ännu högre, säger Rosa Hellman.
Forskarna tror att många inte ser kaffesvinn som lika allvarligt som till exempel matsvinn – trots att kaffeproduktionen kan ha stor miljöpåverkan. Regnskog huggs ner för odlingar, bönor besprutas och skeppas sedan över stora avstånd.
– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för att kaffesvinn är problematiskt, dyrt och går att minska, säger Rosa Hellman.
Många förväntar sig en påtår
Den största anledningen till att så mycket kaffe hälls ut är att det alltid ska vara möjligt att få en kopp. Restauranger brygger därför extra mycket för att inte riskera att det tar slut. Det blir ännu knepigare när många gäster förväntar sig påtår.
– Det blir svårt för restauranger att räkna ut hur mycket kaffe som kommer att gå åt. En effektiv lösning för att minska svinnet vore att ta bort erbjudandet om påtår. Men det är lättare sagt än gjort. Kaffedrickande är känsligt – många blir arga om de inte får som de vill ha det, säger Rosa Hellman.
Tid ett hinder
Studien visar att restauranger främst vill minska kaffesvinnet för att spara pengar. Men de känner också ett ansvar och anser att det inte är hållbart att slänga kaffe.
– Den som vill minska sitt svinn och förstå vilka metoder som fungerar måste mäta allt som kastas. Men det är något som restaurangerna i studien upplever att de inte har tid att göra. Då kan det kännas enklare att fortsätta svinna och ta kostnaden för det, säger Rosa Hellman.
Vetenskaplig artikel:
The Swedish fika down the drain, Resources, Conservation and Recycling.