Båten liknar en stor kanot med utstickande strävor. Total längd är runt 19 meter.
Forskarnas tester till havs genomfördes med en rekonstruktion av Hjortspringbåten. Bronsåldersbåten var en kanot som troligen paddlades av en besättning på drygt 20 personer. Bild: Knut Valbjørn
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Under bronsåldern kan människor ha gjort regelbundna båtfärder mellan Danmark och Norge – även utan att ha land i sikte. Det har forskare vid Göteborgs universitet kommit fram till genom simuleringar av dåtidens sjöfart.

Forskare vid Göteborgs universitet har utvecklat ett verktyg för datasimulering som kombinerar data om väder, vind och vattenströmmar med information om hur en båt rör sig i vattnet. På så sätt kan de simulera hur en båt från förhistorisk tid skulle klara hårt sjöväder.

Forskarna har använt det nya simuleringsverktyget tillsammans med data om Hjortspringsbåten, den äldsta plankbyggda båten i Skandinavien. Den dateras till omkring år 350 före vår tideräkning och hittades vid utgrävningar i Danmark på 1920-talet.

Likheter mellan länder

Bronsålderssamhällen i norra Danmark och sydvästra Norge har många likheter. Arkeologer har funnit liknande föremål, begravningsplatser och byggnader i båda regionerna.

– Vi har försökt förstå och förklara de nära kontakter det arkeologiska materialet tyder på att de båda regionerna hade under bronsåldern. Därför har vi använt simuleringsverktyget på båtresor mellan norra Danmark och sydvästra Norge, säger arkeologen Boel Bengtsson vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Säkrare att följa kustlinjen

Bronsåldersmänniskorna höll sig troligen nära kusten när de reste mellan Danmark och Norge. De följde kustlinjen genom Skandinavien, korsade Danmark, seglade upp längs den svenska kusten och vidare ner längs sydvästra Norge. Att hålla sig nära kusten var säkrare än att färdas över öppet hav, men resan tog flera veckor och krävde stopp längs vägen för att skaffa mat.

I den nya studien menar forskarna att det hade varit fullt möjligt att ta raka vägen mellan de båda länderna med bronsålderns båtar, det vill säga över Skagerrak mellan Danmark och Norge.

Färdades troligen sommartid

För att klara båtfärder över Skagerrak behövde båtarna kunna navigera i en meter höga vågor och vindar på upp till tio knop. Dessutom krävdes bra väderprognoser och kunskaper i navigation.

– Vi tror också att färderna på öppet hav gjordes under sommarhalvåret, säger Boel Bengtsson.

Förutom de nya insikterna om skandinaviska båtfärder under bronsåldern, menar forskarna att datormodellen kan anpassas för att studera sjöfart med alla fartyg, så länge det finns tillräcklig information om formen på båtarnas skrov och specifikationer.

Vetenskaplig artikel:

Seafaring and navigation in the Nordic Bronze Age. The application of an ocean voyage tool and boat performance data for comparing direct open water crossings with sheltered coastal routes, Plos One. 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera