Jobbkvaliteten har ökat mer för kvinnor än för män. Bild: Flipsnack, Unsplash
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det har blivit betydligt bättre kvalitet på jobben i Sverige de senaste 50 åren. Ändå har stressen i arbetslivet skjutit i höjden, visar en studie från Stockholms universitet.

Edvin Syk, doktorand vid Institutet för social forskning på Stockholms universitet, har undersökt utvecklingen av jobbkvalitet i Sverige och Europa. Forskningen visar att arbetsuppgifter, arbetsmiljö och flexibilitet överlag har förbättrats.

– Det har skett en tydlig förbättring av jobbkvaliteten på flera områden sedan slutet av 1960-talet. Framför allt har kvinnor fått det bättre, och könsskillnaderna har minskat avsevärt, säger Edvin Syk i ett pressmeddelande.

Samtidigt finns en oroväckande trend.

– Stressen i arbetslivet har ökat kraftigt. Det kan hänga samman med att komplexa jobb med hög arbetsbelastning har blivit vanligare, utan motsvarande ökning i självbestämmande.

Det här är jobbkvalitet:

Jobbkvalitet handlar om arbetsvillkor och arbetsförhållanden som påverkar människors välbefinnande och hälsa i arbetslivet. Det kan bland annat vara arbetsuppgifternas komplexitet, den fysiska arbetsmiljön, stressnivå, arbetstidens flexibilitet och möjligheten till självbestämmande.

Edvin Syk, doktorand vid Institutet för social forskning på Stockholms universitet, använder begreppet för att studera hur arbetslivets villkor har förändrats över tid, och vilka konsekvenser det får för olika grupper i samhället.

Forskningen har bedrivits med hjälp av de stora undersökningarna svenska Levnadsnivåundersökningen och European Working Conditions surveys.

Arbetsvillkoren mer jämlika

Kvaliteten på jobb har förbättrats genom att den fysiska arbetsmiljön blivit bättre. Det finns också mer utrymme för flexibla arbetstider. Dessutom har arbetsuppgifterna blivit mer stimulerande.

Utvecklingen har dock varit starkare för kvinnor än för män, särskilt efter 1980-talet.

– Könsskillnaderna i arbetskvalitet har nästan helt försvunnit. Kvinnor har i högre grad lämnat lågkvalificerade jobb till förmån för jobb med högre kvalifikationsnivå, där arbetsvillkoren generellt är bättre, säger Edvin Syk.

Arbetsvillkoren har blivit mer lika över tid, både mellan könen och mellan andra grupper i samhället. Varje ny generation anställda har i genomsnitt haft bättre jobb under hela sin karriär, jämfört med tidigare generationer.

Högre kvalitet i Norden än i Sydeuropa

Klasskillnaderna i jobbkvaliteten är också mindre i Norden än i södra Europa, visar forskningen. Länder som Sverige och Nederländerna har höjt kvaliteten för de sämst ställda yrkesgrupperna mer än länder som Grekland och Spanien.

– Arbetsvillkoren mellan yrkesklasser uppvisar betydande skillnader över hela Europa. Dock framkommer ett regionalt mönster, där lägre yrkesklasser generellt har bättre villkor i norra Europa jämfört med motsvarande grupper i södra Europa.

Avhandling:

Quantifying (ine)quality: Job quality over half a century in Sweden and Europe, Stockholms universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera