Flicka i rosa tröja sitter i soffa med en mobil.
Artikel från Linköpings universitet

Barn som tittar mycket på engelska program får en sämre språkutveckling på svenska. Även tiden framför skärmen kan påverka ordförråd och grammatik. Det visar en studie som tittat på femåringars konsumtion av digitala medier.

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt femåringars ordförråd och förmåga att förstå språkets regler, alltså grammatiken. Föräldrarna fick besvara frågor om skärmtid, vad barnen tittar på och på vilket språk. Innehållet rankades utifrån om det var lärorikt och gav positiva budskap eller innehöll våld och var skrämmande.

Studien visar ett statistiskt säkerställt samband mellan språkutveckling och barns mediekonsumtion.

– Engelska har en jättestor närvaro även i små barns digitala media. Föräldrar kanske tänker att barnen då kommer att lära sig mer engelska men vi ser att det verkar vara på bekostnad av svenskan, säger Anett Sundqvist, biträdande professor vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Tid och kvalitet spelar roll

Forskarnas studie visar att tiden som barn ägnar sig åt digitala medier har stor påverkan både för ordförråd och grammatik. Men det spelar också roll om barnen tittar på program på svenska, särskilt för den grammatiska förmågan.

Barn som tittar mycket på engelska program tenderar att ha sämre språkutveckling på svenska. För ordförrådet tycks dock kvalitet på program och språk vara viktigare än hur länge barnen sitter framför skärmen.

– Så tiden de tittar, tillsammans med kvaliteten på programmet och om programmet är på svenska spelar roll, sammanfattar Anett Sundqvist.

Det engelskspråkiga innehållet hade genomgående sämre pedagogisk kvalitet. Det kan vara en förklaring till resultatet, menar Anett Sundqvist. Men det kan också bero på att föräldrar i mindre utsträckning sitter med och pratar med barnet om innehållet är på engelska.

Viktigt inför skolstart

Skillnaderna mellan de cirka 90 barnen som deltog i studien var i de flesta fall små och låg inom det normala, vilket troligen berodde på att många av barnen hade föräldrar med hög utbildning.

I ett urval som bättre återspeglar den svenska befolkningen skulle skillnaderna troligen vara större, tror Anett Sundqvist. Men studien visar ändå hur medievanor kan påverka barnens förutsättningar när de börjar skolan.

– Det du lär dig i förskoleåldern har du ju med dig när du börjar skolan. Det är den förmågan som gör det lite lättare att lära sig att läsa och ta till sig texter, säger Anett Sundqvist.

Tips till småbarnsföräldrar

  • 1

    Börja med att göra en plan för familjen kring digitala medier. Detta för att komma fram till hur just ni vill använda digitala medier.

  • 2

    Välj aktivt vad barnet ska titta på. Se till att sitta med och prata med barnet om innehållet. Särskilt små barn har svårt att göra kopplingen mellan verkligheten och vad de ser på skärmen.

  • 3

    Om det finns en vilja att minska barnens skärmanvändning är det bra att fundera över vad ni kan hitta på att göra tillsammans i stället.

Vetenskaplig artikel:

Beyond Words and Time: Investigating the Association Between Screen Use, Vocabulary and Grammar Development in Five-Year-Olds, Journal of Cognition and Development.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera