Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Just nu råder det brist på kemikaliesäkerhetsexperter i Norden. Bristen är ett hot mot både människors hälsa och miljön, menar forskare.

Många kemikalieexperter är på väg att gå i pension och samtidigt utbildas inte tillräckligt många nya, visar en rapport från Örebro universitet. Att det finns för få experter gör att det kan ta längre tid att hitta farliga kemikalier. Det kan också ta längre tid att ta fram juridiska underlag och införa regleringar.

– Bristen på experter gör oss sårbara eftersom riskbedömningar kan ta länge tid och det leder i sin tur till fördröjda åtgärder, sämre övervakning och större risk för missförstånd. Det innebär ett hot mot människors hälsa, miljön och den gröna omställningen, säger Åke Bergman, seniorprofessor vid Institutionen för naturvetenskap och teknik på Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Andra områden som kan påverkas av expertbristen är arbetet för säker och hållbar energi, övergången till att använda färre djur i kemikalietester och utvecklingen av innovationer som är både säkra och klimatsmarta.

Vill se gemensam nordisk satsning

Eftersom universiteten inte klarar av att utbilda tillräckligt många personer föreslår forskarna en gemensam nordisk satsning på utbildning och forskning inom kemikaliesäkerhet. De nordiska länderna är för små för att enskilt bygga upp den kompetens som behövs, och de flesta (83 procent) som tillfrågades i undersökningen tyckte att det var en bra idé att skapa ett nordiskt institut.

– Det finns ett stort behov av specialister inom många olika områden: miljökemi, statistik, exponering, olika typer av toxicitet, epidemiologi och hälsa. Och behovet av ny kompetens gäller även för EU och andra delar av världen, säger Åke Bergman.

Politiska förändringar i USA

Dessutom är ledande myndigheter och institut i USA i riskzonen på grund av politiska förändringar, menar forskarna. Det är troligt att den amerikanska miljömyndigheten EPA inte längre kommer att driva utvecklingen av nya metoder för kemikaliesäkerhet.

– Vi ser detta som en nordisk utmaning som kräver ett nordiskt samarbete. Vi behöver säkra tillgången till kompetens för att inte halka efter både vetenskapligt och i skyddet av människor och miljö, avslutar Åke Bergman.

Många organisationer har märkt av bristen

Undersökningen genomfördes den 10 februari–13 mars 2022. Myndigheter, forskningsinstitut, näringsliv, sjukvård och ideella organisationer vittnade alla om samma problem: Det är svårt att hitta personal med rätt kompetens inom alla delar av riskanalys – från toxikologi (läran om gifter och hur ämnen påverkar människors hälsa) till riskkommunikation och miljövetenskap.

Rapport:

Chemical Risk Analysis Competence in the Nordics is at stake, Environmental Science and Pollution Research.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera